Gillette, Albert Heijn en Zespri Kiwifruit gaan in op oproep advertentieboycot tegen uitspraken Johan Derksen
19-06-2020 00:04:00 | Door: David de Jong | hits: 2397 | Tags:

Gillette, Albert Heijn en Zespri Kiwifruit willen dat er de komende tijd niet langer reclame van hun bedrijven wordt uitgezonden om het programma Veronica Inside. Daarmee gaan deze bedrijven in op een oproep tot een advertentieboycot rondom dit programma en willen ze een statement maken tegen de door Johan Derksen als kwetsend ervaren uitspraken over racisme, Zwarte Piet en Akwasi Owusu Ansah.

Zangeressen Anouk Teeuwe en Glennis Grace alsmede presentatoren Arie Boomsma en Veronica Serwaa van Hoogdalem  deden een oproep aan adverteerders hun reclames terug te trekken bij Veronica Inside.

Gillette dat onderdeel is van Procter & Gamble heeft net als Zespri Kiwifruit en Albert Heijn (onderdeel van Ahold Delhaize) opdracht gegeven dat voor de bij Talpa Network ingekochte reclamezendtijd en de gewenste doelgroep Veronica Inside wordt uitgezonderd. Twee jaar geleden stopte Gillette ook al met adverteren rondom het programma na een rel aangaande Rene van der Gijp die zich uitliet over transgenders. Gamma, KPN en SNS Bank willen in gesprek met Talpa Network, eigenaar van de zender Veronica.

Ook Toto, Kordaat, Veet en KvK zijn opgeroepen hun reclames rondom Veronica Inside terug te trekken. Toto en Bavaria blijven adverteren rondom het programma met de kanttekening dat ze zich distantieren van de inhoud van Veronica Inside van maandag 16 juni 2020, maar legt de nadruk op de vrijheid van meningsuiting en de verantwoordelijkheid van uitspraken bij de mensen zelf. Bavaria is sponsor van het programma. Los van deze kwestie was al besloten het contract niet te verlengen.

 

Zespri in een Instagram-bericht: "Wij begrijpen jullie verontwaardiging en woede als reactie op wat gezegd is in Veronica Inside. Wij distantiëren ons er nadrukkelijk van en willen niet meer adverteren rond dit programma. Deze uitspraken zijn verkeerd en in strijd met onze waarden. Zespri is als merk gericht op mensen, verbinding en inclusiviteit en we streven naar een betere wereld."

Talpa Network liet via diverse media weten dat Veronica voor vrijheid van meningsuiting is en tegen het opzettelijk kwetsen van medemensen of bevolkingsgroepen alsmede dat uitspraken voor rekening zijn van de mensen aan tafel.

Johan Derksen verklaarde in het AD dat dit een storm in een glas water is die wel weer overwaait. Ook verklaarde Johan Derksen dat met Talpa Network eerder is vastgelegd dat ze alles mogen zeggen en over iedereen mogen praten in het programma.

www.talpanetwork.com
www.veronicatv.nl
www.gillette.nl
www.albertheijn.nl
www.zespri.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie