De Wereld Draait Door stopt
12-02-2020 10:33:00 | Door: David de Jong | hits: 1466 | Tags:

Matthijs van Nieuwkerk stopt met het presenteren van De Wereld Draait Door en daarmee stopt ook De Wereld Draait Door. Dit bevestigen de NPO en BNNVARA. De laatste uitzending is op 27 maart 2020

De Wereld Draait Door startte op 10 oktober 2005 op het toenmalige Nederland 3 vanuit Studio Plantage in Amsterdam. In 2010 verhuisde het programma naar het Amsterdamse Westergasfabriekterrein. Het programma is altijd gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. De eerste drie maanden presenteerde ook Francisco van Jole het programma die begin 2006 twee jaar lang door Claudia de Breij werd opgevolgd. Ook Menno Bentveld, Astrid Joosten en Isolde Hallensleben hebben het programma gepresenteerd. In januari 2014 verhuisde het programma naar NPO 1.

Het programma liep telkens negen maanden tot begin 2018. Sindsdien wordt het programma nog zes maanden per jaar uitgezonden. Matthijs van Nieuwkerk gata een zaterdagavondprogramma maken.

Hij was een zogeheten grootverdiener bij de publieke omroep die 363.000 euro op jaarbasis krijgt. Daar komt een einde aan, aangezien hij zich aan de Wet Normering Topinkomens moet houden, die maximaal 194.000 euro voorschrijft voor mensen die met belastinggeld betaald worden. Het inkomen van Matthijs van Nieuwkerk was langdurig onderwerp van discussie in de politiek. 

Wat komt ervoor in de plaats

Afgelopen jaren werd op het tijdslot van het programma tijdens de maanden dat het programma er niet was, het programma M met Margriet van der Linden uitgezonden van KRO-NCRV. M zal vanaf 30 maart 2020 tot medio juni 2020 te zien zijn. Dan volgt de sportzomer met onder meer het EK Voetbal, Tour de France, Vierdaagse Nijmegen, Olympische Spelen en Sail Amsterdam. De NPO kijkt nog naar hoe deze de vooravond van NPO 1 in het nieuwe tv-seizoen in zal vullen. BNNVARA wil daar een rol in spelen en kondigde aan bezig te zin met de ontwikkeling van een nieuw programma op de vooravond van NPO 1.

Matthijs van Nieuwkerk: "DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen. We hebben in die dagelijkse drie kwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor mekaar gebokst. Nu wil ik het roer nog een keer omgooien. Ik hijs de zeilen."

Gert-Jan Hox, directeur content BNNVARA: "Ik ben enorm blij dat Matthijs bij BNNVARA blijft. Vijftien jaar lang werkte hij met hart en ziel aan één van de grootste successen uit de vaderlandse televisiegeschiedenis. Onder zijn leiding vond het programma zichzelf keer op keer opnieuw uit en wist het kijkers steeds te verrassen, te boeien en te ontroeren. Ik ben ervan overtuigd dat hij daar een ijzersterk hoofdstuk aan toe gaat voegen op de zaterdagavond."

Frans Klein, directeur video NPO: “We bedanken Matthijs van Nieuwkerk voor vijftien prachtige seizoenen van De Wereld Draait Door. Jarenlang zette hij samen met zijn redactie tal van indrukwekkende uitzendingen neer. DWDD is de publieke omroep ten voeten uit: journalistiek, cultuur, media en wetenschap, op een zo toegankelijke mogelijke manier. Matthijs is een uniek talent, dat gelukkig ook in de toekomst te zien blijft bij de NPO.”

www.npo.nl
www.bnnvara.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie