Inspectie kritisch op verpleeghuis MAX-baas Jan Slagter
10-09-2019 10:25:34 | Door: Saskia van Weert | hits: 1403 | Tags:

De zorg in het Ben Oude NijHuis, het verpleeghuis dat twee jaar geleden werd opgericht door Omroep MAX-bestuurder Jan Slagter, is op belangrijke punten onder de maat. Dat blijkt uit een recent rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd – IGJ – in handen van EenVandaag.

Het tehuis voldoet volgens de IGJ grotendeels niet aan zeven van de tien onderzochte normen en krijgt van de inspectie zes maanden om orde op zaken te stellen.

Jan Slagter begon het verpleeghuis uit onvrede met de kwaliteit van de ouderenzorg. Hij wilde laten zien dat er met minder geld en managers toch kwalitatief goede zorg kon worden geleverd. In oktober 2017 opende het Ben Oude NijHuis, vernoemd naar de man die in 2014 de slechte verpleeghuiszorg aan zijn demente vrouw aan de kaak stelde, zijn deuren.

Twee jaar later constateert de inspectie dat het tehuis, ondanks alle goede intenties, op allerlei punten tekort schiet. Onder meer op het gebied van medicatieveiligheid laat het tehuis steken vallen. Zo is er niet altijd een actueel medicatieoverzicht en wordt de controle op het toedienen van insuline en bloedverdunners niet afgetekend. Dat aftekenen is nodig om overzicht te houden welke cliënt wanneer welke medicijnen heeft gehad.

De IGJ constateert verder dat de huisarts van cliënten niet aanwezig is bij de zorgplanbesprekingen. Ook wordt voor bewoners met complexere problematiek, zoals onbegrepen gedrag of agressie, geen psycholoog ingeschakeld, terwijl daar onder zorgverleners wel grote behoefte aan is.

Over het melden van incidenten bestaat onduidelijkheid, stelt de IGJ vast. Zo geven zorgverleners wisselend aan of ze fouten melden en is niet inzichtelijk wat het Ben Oude NijHuis met incidentmeldingen doet. Het tehuis scoort wel voldoende op het gebied van persoonsgerichte zorg.

Omroep MAX-baas Jan Slagter laat in een reactie weten het vervolgtoezicht met vertrouwen tegemoet te zien. Volgens hem zijn sinds het inspectiebezoek begin juni al veel zaken verbeterd.

Foto: Nico Kroon

www.eenvandaag.avrotros.nl
www.omroepmax.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie