Janine Abbring ontvangt Sandra Phlippen in VPRO Zomergasten
05-07-2022 12:00:00 | Door: Lieselot Berentzen | hits: 1085 | Tags:

Econoom bij ABN Amro en socioloog Sandra Phlippen is op 31 juli de tweede gast in VPRO Zomergasten. Eerder werkte ze als hoofdredacteur van economisch vakblad ESB en als chef economie en columnist bij het Algemeen Dagblad. Ze duidt regelmatig de maatschappelijke en economische gevolgen van onder andere de pandemie, de oorlog in Europa en de energiecrisis, op televisie en in de krant.

Sandra Phlippen: "Komende uit een gezin van arthouse filmfanaten, was de uitnodiging voor Zomergasten voor mij een bijna heilig moment. Ik zal filmfragmenten laten zien die mij en mijn blik op de wereld hebben gevormd en die de grote maatschappelijke verandering tonen waar wij nu middenin staan. De kracht van verbeelding is, naast toegankelijk taalgebruik, onmisbaar voor het weerbaar en samen blijven in deze tijd. We leven in een tijd die begint te lijken op een perfecte storm. We staan voor fundamentele keuzes over hoe te wonen, werken, verplaatsen en consumeren. Een nieuw perspectief op welvaart waarin klimaat en welzijn centraal staan, is een leidraad in mijn filmavond. Ik wil de kijker behoeden voor fatalisme en de kansen laten zien die hopelijk tot activisme en ondernemerschap aansporen."

Populisme en klimaatverandering

Sandra Phlippen beschrijft het vak van de econoom als het begrijpen, maar ook het helpen oplossen van de maatschappelijke problemen van deze tijd. Populisme en klimaatverandering zijn haar belangrijkste onderzoeksgebieden, naar eigen zeggen haar levenswerk. Hoe vorm je de economie zó om dat de planeet leefbaar blijft en we elkaar tegelijkertijd niet de tent uitvechten? En: kunnen economen er misschien zelfs voor zorgen dat mensen er een beetje zin in krijgen? Dat zijn de vragen die Sandra Phlippen zich als econoom stelt.

Sinds 2019 leidt Sandra Phlippen als hoofdeconoom de denktank van ABN Amro. Hoewel ABN Amro nog altijd niet bepaald als groen te boek staat, wil ze bij de bank klimaateconomie op de kaart zetten: de economische gevolgen van niets doen aan klimaatverandering, moeten worden afgezet tegen de gevolgen van wél iets doen. Sandra Phlippen: "Aangezien de politiek z’n vingers niet brandt aan een eerlijk verhaal, zal de financiële wereld een sleutelrol spelen in de klimaattransitie."

Wie nooit een vlucht mist, die verkwanselt te veel tijd in vertrekhallen

In haar mediaoptredens stelt Sandra Phlippen zich tot doel om op een eenvoudige manier over de economie te praten, en zo onzekerheid weg te nemen bij de groeiende groep die de wereld als te complex ervaart. Haar talent voor klare taal komt in iedere profielschets terug, net als haar worsteling met het concept tijd. Kenmerkend is een recente opmerking van Sandra Phlippen wie nooit een vlucht mist, die verkwanselt te veel tijd in vertrekhallen. In haar leven én in haar kijk op de economie, kiest Sandra Phlippen kwaliteit boven kwantiteit, en tijd boven efficiëntie. Om de vijf jaar zegt ze haar baan op voor een periode van bezinning.

Foto: Melissa Schriek

www.vpro.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie