John de Mol: Talpa Network lanceert nieuwskanaal in 2019
20-12-2018 14:46:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 3961 | Tags:

In maart 2018 nam Talpa Network het ANP over van Vereniging Veronica en niemand dacht dat John de Mol dat zomaar deed of voor de lol of voor het rendement - ANP was toen, en nu wellicht nog steeds, een verlieslatend bedrijf zonder briljante economische vooruitzichten.

Nee, natuurlijk niet, John de Mol had plannen dat kon niet anders. Toen Talpa Network in juni 2018 ook fotobureau Hollandse Hoogte overnam, werd het nog duidelijker: er zou een plan zijn maar wat was het?

Deze week gaf John de Mol bij Pauw zelf het antwoord: "Wij gaan zeer waarschijnlijk in de loop van 2019 een eigen nieuwsvoorziening creëren die gaat voldoen aan de nieuwe voorwaarden en eisen die je als consument tegenwoordig hebt. Als ik op mijn telefoon kijk, zie ik daar nieuwsapps van AD, Telegraaf, NU.nl, NOS, RTL; daar moet Talpa Network ook tussen komen te staan."

Jeroen Pauw vroeg ook nog of dat nieuwskanaal ook in print, op radio en televisie komt, waarop John de Mol zei: "Print nee, radio en televisie ja maar vooral online."

Jammer genoeg vroeg Jeroen Pauw niet hoe het nieuwskanaal zich op radio en televisie zal manifesteren. Wel zat hij John te plagen: "Met alle televisiezenders die in jouw handen waren, ging het niet goed." John ging er helaas niet op in hoewel hij wel zei dat het met SBS6 op het moment wel wat minder gaat maar met Veronica en Net5 juist wel heel goed.

Voor wie het wil weten: Talpa TV is het marktaandeel licht aan het verbeteren maar gezien de enorme investeringen die door Talpa Network worden gedaan - zie de mediatransfers van 2018 en de overnames van 2018 - gaat het wel minder hard dan je zou verwachten.

Ja, het gaat minder hard dan gehoopt maar niet minder hard dan verwacht, zegt John de Mol maar er zitten in 2019 nog wel een paar grote verrassingen aan te komen. Of zoals Talpa Network CEO Peter de Mönnink het onlangs zei in een interview met Nederlands MediaNetwerk: televisie is slow business.

Jeroen Pauw wilde van John weten wanneer hij zijn zus Linda gaat vragen om bij hem te komen: "Met Kerstmis."

Ook interessant: John de Mol zei dat hij The Voice of Holland graag naar SBS6 wil halen. En dat het ingewikkeld is: er zouden 44 juristen bij zijn betrokken. RTL is not amused en geeft aan het AD deze reactie: "We zijn al tien jaar samen bezig met The Voice, dat we ook gezamenlijk tot een succes hebben gemaakt. Niet alleen in Nederland maar ook internationaal. Dus we zijn toch wel heel erg verbaasd dat we nu worden geconfronteerd met een juridisch steekspel terwijl we nog steeds heel goede contractuele afspraken hebben. Het succes van The Voice is voor ons heel belangrijk geweest, maar ook niet geheel onbelangrijk voor meneer De Mol. The Voice heeft zijn bedrijf internationaal nog verder op de kaart gezet en dat heeft zeker bijgedragen aan de verkoop. Dus dit voelt wel als een heel rare omwenteling."

Verder had - nu Minister President Mark Rutte toch aan tafel zat - John de Mol nog een boodschap voor de politiek: "Als er nu niet heel snel iets gebeurt, blijft er niet veel over van  de Nederlandse media-industrie. Als Nederlandse media-ondernemer moet je concurreren tegen hele grote jongens met hele diepe zakken als Google, Amazon, Facebok, Netflx en het ergste moet nog komen: de Chinezen met bedrijven als Alibaba en Tencent. Die kennen we nog niet zo goed maar let op: over 1 of 2 jaar komen die er ook nog overheen. Wij hebben in Nederland te maken met wetgeving die de media-industrie in allemaal kleine stukjes hakt: radio-business, televisiebusiness, kranten-business maar de wereld is dusdanog veranderd dat je dat niet meer in segmenten kunt zien. Talpa Network heeft een radio-positie die groot is en al twee jaar ter discussie staat. In Den Haag wordt gekeken naar de radio-markt, die 200 miljoen euro groot is, wat slechts een druppel is in het totale mediabudget van 4,6 miljard euro. De zenders van Talpa Radio concurreren niet met Qmusic of Radio 2 maar met luisterdiensten als Spotify en met Deezer."

John de Mol vindt dat er in  landen als Duitsland en Frankrijk veel beter wordt samengewerkt door publieke en commerciële omroepen in hun strijd tegen de Amerikaanse techreuzen: "Als de minister bereid is om weer een cheque van 40 miljoen euro uit te schrijven voor de Publieke Omroep, wordt daar de noodzaak tot samenweking blijkbaar niet hard genoeg gevoeld."

John de Mol deed nog een interessante waarneming met betrekking tot technologie en adverteerders: "Vroeger was het voldoende om twee tot drie miljoen kijkers te hebben zonder dat je wist wie dat waren - alle adverteerders waren blij. Mede omdat Google en Facebook hun gebruikers zo goed kennen, gaan adverteerders daar naartoe. Wij zullen technologisch een aantal stappen moeten maken om daarin mee te gaan. Wij gaan komende jaren veel investeren in techniek. Daar moet je de juiste mensen voor hebben. Er werken op dit moment 250 tot 300 ICT-ers bij Talpa Network; de komende jaren zullen er dat er 600 tot 700 worden."

www.talpanetwork.com
www.talpa.tv
www.talparadio.nl 

www.anp.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie