KPN stopt tijdelijk met verkoop 4K/Ultra HD
05-05-2021 15:19:00 | Door: David de Jong | hits: 3292 | Tags:

KPN is tijdelijk gestopt met het aanbieden van 4K via KPN Interactieve TV. Dit komt door problemen met de levering van digitale ontvangers.

De optie die 2,50 euro per maand kost naast het bestaande abonnement, bestaat uit de zenders Xite 4K, Insight UHD en Love Nature 4K. Ook wordt on demand content in 4K aangeboden. 
KPN stelt dat er door (wereldwijde) leveringsproblemen met chips een tekort dreigt aan tv-ontvangers. De levertijden kunnen oplopen naar meer dan 50 weken. Dit heeft volgens het telecombedrijf onder meer de zogeheten Arris VIP5202-ontvangers geraakt die KPN gebruikt voor ontvangst van de 4K-uitzendingen. 

Gerd De Smyter, woordvoerder van KPN: "Om een dreigend tekort zoveel mogelijk af te wenden, kijken we ook kritisch naar de uitlevering van de verschillende typen decoders in lijn met de wensen van de klant. Om die reden hebben we 4K kijken even uit de etalage gehaald omdat hier in sommige gevallen nieuwe apparatuur voor nodig is. Hoelang deze situatie nog aanhoudt is onduidelijk. Gelukkig is onze voorraad nog voldoende en door onze apparatuur slim in te zetten, kunnen we onze klanten blijven voorzien van de best passende kijkervaring."

KPN biedt in tegenstelling tot VodafoneZiggo de 4K-content niet standaard aan haar klanten aan. Bij VodafoneZiggo wordt de geschikte ontvanger (Mediabox Next) alleen geleverd bij de duurdere pakketten van minimaal 73,90 euro per maand., waarvoor men on demand, Love Nature 4K en de Formule 1 in 4K kan kijken. VodafoneZiggo levert daarbij maximaal 1 geschikte ontvanger per huishouden.

KPN is niet voornemens om het 4K-aanbod standaard beschikbaar te stellen voor klanten met de juiste apparatuur. Omwille van redenen van complexiteit van het aanbod, heeft KPN er voor gekozen om ook voor bestaande klanten die de juiste ontvangers in huis hebben, het 4K-aanbod ook niet meer beschikbaar te stellen. 

Met deze stappen maakt KPN het voor de ontwikkeling van Ultra HD in Nederland, lastig. Circa 27,5 procent van de Nederlandse huishoudens (stand 31 december 2020) kijkt televisie via KPN Interactieve TV. Met de komst van de Olympische Spelen en het EK Voetbal is onduidelijk of er een 4K-sportzomer zal kunnen worden aangeboden in Nederland door de NPO/NOS, die daar nog op broedt. In 2018 bracht de NOS via KPN en Canal Digitaal NPO 1 UHD in 4K ten behoeve van het WK Voetbal. Toen was VodafoneZiggo nog niet actief met 4K. 670.000 Ziggo-huishoudens hebben (per 31 maart 2021) inmiddels een geschikte 4K-ontvanger. Ziggo en KPN bieden niet de mogelijkheid zonder geschikte ontvanger 4K te bekijken; via directe satellietontvangst en via OTT-diensten is dat wel mogelijk.

www.kpn.com
www.overons.kpn

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie