KRO-NCRV krijgt 20.000 euro boete voor reclame bij Eva Jinek
28-03-2019 15:37:47 | Door: David de Jong | hits: 3609 | Tags:

KRO-NCRV heeft 20.000 euro boete opgelegd gekregen voor het maken van vermijdbare reclame in het programma van Eva Jinek in juli 2018. In november 2017 had de KRO-NCRV al een waarschuwing gekregen van het Commissariaat voor de Media vanwege een eerder geval van ongeoorloofde reclame.

In de optiek van het Commisariaat voor de Media is het niet de bedoeling dat er overdreven aandacht aan een bepaald product of merk mag worden besteed bij een programma van de publieke omroep. Tijdens de uitzending van 19 juli 2018 waar Erland Galjaard te gast was, werd het merk Disq aangeprezen als fitnessapparaat waarbij Wendy van Dijk als vrouw van Erland Galjaard boegbeeld van het merk is. Daarbij werd zowel een promotiefilmpje alsmede nader gesproken over het produkt. Volgens KRO-NCRV is tijdig door presentatrice Eva Jinek ingegrepen, maar het Commissariaat voor de Media deelt het standpunt niet. Daarom wordt dit wordt beschouwd als ongeoorloofde reclame bij de publieke omroep die geacht wordt in haar redactionele programma's vrij van commerciele invloeden te zijn.

De KRO-NCRV heeft zich verweerd met de stellingname dat een live programma geen grondig onderzoek kan doen naar uitingen, waarbij de redactie zich niet gerealiseerd heeft dat het filmpje een promotiefilmpje was. Disq een commercieel merk is en niet wist dat de vrouw van Erland Galjaard boegbeeld van het merk is. KRO-NCRV. Onlangs gaf het Commissariaat voor de Media ook een boete van 10.000 euro aan het programma Gorts Wijnkwartier omdat presentator Ilja Gort een T-Shirt droeg die ook via zijn eigen webshop te koop stond.

De KRO-NCRV gaat bezwaar aantekenen tegen de uitspraak omdat ze het niet eens is met de stellingnames van het Commissariaat voor de Media.

www.kro-ncrv.nl
www.cvdm.nl

 

[KRO-NCRV krijgt 20.000 euro boete voor reclame bij Eva Jinek[$links]]