KRO-NCRV lanceert voice-controlled kookassistent
29-05-2018 11:14:00 | Door: | hits: 2388 | Tags:

Chef-kok Sharon de Miranda komt binnenkort tot leven via de voice assistant Chef-Kok BinnensteBuiten. Met deze Nederlandse voice-controlled kookassistent pioniert KRO-NCRV met een nieuwe vorm van storytelling.

In een chatbot-gesprek praat je met de stem van chef-kok De Miranda en kun je in je eigen tempo koken met de recepten van het tv-programma BinnensteBuiten. De Miranda vertelt je stap-voor-stap wat je moet doen. Je geeft met je eigen stem aan wanneer je naar een volgende stap wilt, of waar je extra uitleg bij wilt. Zo heb je je ogen en handen vrij voor het koken.

Jochem de Jong, mediadirecteur van KRO-NCRV: “Bij KRO-NCRV zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen en ons publiek op te zoeken. Conversational interfaces zijn de toekomst. We hebben al verschillende chatbots gemaakt in Facebook Messenger en Whatsapp, zoals bij onze dramaserie Vlucht HS13, Eva Jinek en Iris de Game in de week tegen pesten. Met deze voice assistent van BinnensteBuiten zetten we voor het eerst de technologie van voice recognition in. We gebruiken daarbij niet de stem van Google, maar de stem van onze eigen chef-kok Sharon. Zo maken we de technische interactie menselijk en het gesprek nog persoonlijker. De verwachting is ook dat gebruikers steeds minder scherm en meer stem gaan gebruiken. Wil je als KRO-NCRV relevant blijven dan ga je daar natuurlijk in mee; en wil je daar ook snel in leren. Juist als publieke omroep kunnen we voorop lopen in het toepassen van nieuwe technologie. We doen daarbij veel kennis op die we actief delen met de markt.”

Omdat er in Nederland nog nauwelijks ervaring is met het ontwerpen van verhaalstructuren bij conversational voice interfaces, is een team van KRO-NCRV dit keer de samenwerking aangegaan met de voice bot ontwikkelaar Embot, die gespecialiseerd is in natural language processing en artificial intelligence, en een multidisciplinair team van SHAKE lab, een programma van de Stichting SpinAwards voor jong digitaal talent.

De gratis kookassistent kun je oproepen binnen de Google Assistent-app op je smartphone zodra de Nederlandse versie van de app gelanceerd wordt. Google Assistent download je op zowel Apple als Android smartphones en daar vraag je vervolgens aan de Googlestem “praat met Chef-Kok BinnensteBuiten. Vervolgens hoor je De Miranda uit je speakers en kun je gaan koken. Als de intelligente speaker van Google, de Google Home, op de Nederlandse markt komt, is de app ook via dit device te gebruiken.

www.binnenstebuiten.kro-ncrv.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie