[KickOff] Beau: late night slow tv
02-09-2019 22:51:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 2901 | Tags:

Ja, we zijn begonnen hoor!

Beau is zojuist gestart met wat op het eerste oog een mission impossible lijkt.

Humberto werd van RTL Late Night gehaald vanwege dalende kijkcijfers, Twan bleek niet de juiste man voor het programma, Art zakte voor de zomertest en nu stapt Beau het podium op.

Dat is lef. Dat past bij Beau. Hij weet zijn verlies te nemen, maar weet ook zijn successen te incasseren.

En zijn sterke wapen is heel erg 2019, want Beau is echt. We beginnen een collectieve allergie tegen fake te ontwikkelen, of het nu Amerikaanse presidenten, nieuws of presentatoren betreft.

Het decor ziet er tiptop uit! Belichting goed, geluid goed. Mensen lopen door het beeld, een rare schakeling, in een filmpje is het opeens twee seconden zwart, een piep - heerlijk! Echt een eerste uitzending.

Geen tafel maar een desk en een bank, Amerikaanse setting.

Slechts drie gasten - of vanavond; drie setjes gasten.

Want Beau wil het niet afraffelen maar zijn gasten echt aan het woord laten: late night slow tv.

Daar moet je dan wel de gasten voor hebben.

Wie zijn het?

Thierry Baudet! Dat is nog eens een start. En Mike Teunissen, de eerste Nederlandse geletruidrager in dertig jaar tijd.

Maar eerst komen er drie mensen praten over de personeelstekorten in het onderwijs.

Een beetje rommelig is leuk, maar voor wat betreft rommeligheid loopt dit uit de hand.

Daarna een reclameblok, een reclameblok waar geen eind aan komt. Gewone reclame, reclame voor RTL-programma's, dan weer even terug naar de studio met Beau: "Straks Thierry Baudet!", daarna weer reclame, opvallend: reclame voor Postcode Miljoenenjacht, komende zondag te zien bij SBS6.

Het risico dat wordt genomen met de start met de onbekende gasten en het lange reclameblok, doet bijna vermoeden dat RTL de kijkcijfers bij de eerste uitzending moedwillig wat wil drukken.

Dan komt Mike Teunissen met Jumbo Visma-ploegbaas Richard Plugge en dat is een wat moeizaam gesprek. Beau is communicatief sterk en ook geïnteresseerd maar weet niets van wielrennen waardoor er voor mensen die deze zomer ook maar iets van de Tour de France hebben meegekregen niets nieuws uit het gesprek komt. De saaiheid van Mike Teunissen is stuitend.

En dan Thierry Baudet! Hij is er echt, hij zit maar eerst nog wat nieuws over net geboren panda's en de baard van onze koning.

Zo, eindelijk Thierry Baudet, samen met Theo Hiddema - die zijn aanwezigheid onderstreept met nog meer aanwezigheid.

Wat volgt, is een niet noodzakelijkerwijs oninteressant gesprek, maar wel wat stroperig en narrig. Dat kan voor wat mij betreft op het conto van de gasten worden geschreven en de emoties die zij bij sommige kijkers oproepen, dit omdat sommige mensen Thierry Baudet een eikel vinden (en zijn politieke visie abject - maar dat terzijde).

Het is natuurlijk wel dapper, maar Beau neemt hier veel te veel hooi op zijn vork. Dat je zo stoer bent om een eigen talkshow te beginnen, wil nog niet zeggen dat je in de eerste uitzending meteen je vingers moet gaan branden aan een gesprek met een woordkunstenaar en debater pur sang als Thierry Baudet - maar het past wel bij het masochistische karakter van Beau en zijn hang naar zelfdestructie (want als hij zichzelf kapot maakt, hoeft een ander het niet te doen).

Verreweg het leukste van de eerste uitzending van Beau zijn de laatste paar minuten, waarin hij - in ieder geval tot mijn verbazing - achter een piano plaatsneemt en een lied zingt, waarin hij een voorschot neemt op zijn eigen ondergang.

Al met al is er eigenlijk niet heel veel over Beau te zeggen. Beau was in ieder geval beter dan zijn gasten, die - zeker voor een eerste uitzending - ongelukkig waren gekozen.

De school-mensen waren vooraf al te saai, Mike Teunissen bracht niets en je had van tevoren kunnen bedenken dat het gesprek met Thierry Baudet lastig zou worden en wellicht beter geschikt voor uitzending nummer 50.

Hoe dan ook: geweldig om getuige te zijn van een historische televisie-uitzending. Ik denk dat we van de kijkcijfers niet overdreven veel moeten verwachten, maar dat Beau van Erven Dorens het in zich heeft om dit tot een succes te maken, is wel duidelijk.

Naschrift 3 september

De eerste uitzending van Beau trok 650.000 kijkers. Jinek had er 750.000. Toen Twan Huys RTL Late Night overnam, kwam hij in zijn eerste uitzending tot 522.000 kijkers. Er zal bij Beau, Georgette en Sven tevredenheid zijn. Maar goed; vanavond is het vanavond en morgen morgenavond. Blijft allemaal spannend. Leuk!

 

Lees ook:

[Kijkcijfers] Eerste uitzending Beau trekt 650.000 kijkers

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie