[Kijkcijfers] Coronacrisis helpt televisie in de lente maar in de zomer niet
02-09-2020 16:36:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 2451 | Tags:

Meteen maar even voor de goede orde: de coronacrisis ligt als een rouwkleed over media|marketingcommunicatie die een complete bedrijfstak verstikt. Het is een wurgslang die na een periode waarin ademen toch al geen feest was het laatste restje lucht uit ons perst. Wie nog niet in de afgrond is verdwenen, wacht op het laatste zetje.

Het was leuk zo een paar decennia lang maar nu dan echt de groeten en vaarwel. Kunnen Madelon, Atva, Julius, Allard, Gérard of Willem-Albert voordat zij naar beneden storten als laatste het licht uitdoen?

Televisie, radio, nieuwsmedia, outdoor, bioscoop, ze wedijveren met elkaar wie de meeste tientallen procenten omzetverlies lijdt.

Zo, dat is duidelijk. Maar met de kop boven dit artikel bedoel ik dus iets anders.

Een grafiek zoals die boven dit artikel staat, hebben we nog nooit gemaakt en met een beetje mazzel zullen we dat ook nooit meer doen.

Voor wat betreft de kijktijd begon het jaar als de afgelopen jaren: met de kaasschaaf erover een beetje minder dan het jaar ervoor en twee beetjes minder in vergelijking met twee jaar eerder en zo verder.

Maar na een paar weken in 2020 bedacht de kijktijd zich, schurkte eerst tegen de kijktijd van vorig jaar aan en schoot daar bij het ingaan van de lockdown ruimschoots doorheen.

Waar iemand als Donald Trump met ideeën uit tijden waarvan je bijna niet kunt voorstellen dat die ooit hebben bestaan, kiest voor een modern medium als Twitter, kiest de hedendaags politicus Mark Rutte voor een medium dat volgens velen alleen nog door bejaarden en onnozelen wordt gebruikt: televisie!

Geef onze premier een prijs, een standbeeld, een eredoctoraat - hij blies hoogst persoonlijk het medium televisie nieuw leven in. Met miljoenen tegelijk zaten we aan de buis gekluisterd. Wat Shula, John en Sven niet voor elkaar kregen, lukte Mark wel: hij stuwde eigenhandig de kijktijd omhoog en zette de televisie weer op een voetstuk.

Na de lockdown bleven we nog een tijd lang op niveau 2019 maar toen de zomer kwam en de Tour de France niet doorging - nou ja; toen de hele sportzomer een totale fuck-up werd - moesten we het peloton laten gaan en zakten we kijktijd-wise toch weer weg.

Als we naar de ontwikkeling van de marktaandelen van de drie broadcasters kijken, kunnen we dit verhaal verder inkleuren. De lockdown betekende koren op de molen van de NPO: het marktaandeel spoot omhoog. RTL handhaafde zich tegelijkertijd en de klappen vielen vooral bij Talpa Network dat de miljoenen kijkers van de Champions League zag verdampen.

De zomer gaf een heel ander beeld. Nu was het de NPO die horden kijkers verloor, vooral RTL maar ook Talpa Network profiteerden.

En zo zijn we bij het nieuwe seizoen aangekomen. De marktaandelen zijn op dit moment vrijwel een kopie van 2019.

Let the games begin!

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie