[Kijkcijfers] Marktaandeel Talpa TV groeit 4,3 procent, marktaandeel RTL daalt 12,6 procent
07-11-2018 16:20:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 3725 | Tags:

Niemand bij RTL en ook niemand daarbuiten had verwacht dat het mee zou vallen en het viel ook niet mee. RTL zag in oktober het marktaandeel hard dalen; 12,6 procent eraf.

Als sportzomer-effecten buiten beschouwing worden gelaten, daalt het marktaandeel van RTL vanaf mei 2016; dat is 30 maanden op rij.

De voortekenen in oktober waren niet al te best. RTL Late Night kwam ook in oktober niet van de grond. Twan Huys heeft meer tijd nodig en krijgt meer tijd. Totdat er wordt gevlogen, kost dit geduld RTL zo'n 1 tot 2 miljoen kijkers per week in vergelijking met vorig jaar.

Wat ook tegenzat in oktober was de The Talent Project. Niet erg hoor; gewoon een programma dat niet scoort. Verder ligt Goede Tijden Slechte Tijden er voor wat betreft kijkcijfers minder goed bij dan in voorgaande jaren. En ook bij andere programma's gingen er hier en daar wat kijkers vanaf.

Toch publiceerde RTL in de zomer uitstekende halfjaarcijfers, waar ik eerder een analyse op los liet. RTL scoort onder meer met Videoland, dat in de eerste helft van het jaar het aantal abonnees zag verdubbelen.

Wie nu naar de website van RTL gaat, ziet groter dan wat dan ook in beeld onderstaande advertentie voor de serie Mocro Maffia op Videoland. Kijk nu. Want dat kan met VOD. Je kunt meteen kijken - niks wachten of andere flauwekul. Wel even langs de kassa en abonnementje van 8,99 euro per maand afrekenen met Sven. Dat is goedkoper dan Spotify en je ziet nog meer ook. Ik sluit volstrekt niet uit dat ze bij RTL iets heel slims aan het doen zijn (het tegenovergestelde wil ik overigens ook niet uitsluiten).

Om meer te weten te komen over de kansen van Nederlandse partijen op het gebied van video on demand, doet Nederlands MediaNetwerk een forum - doe vooral mee!

Talpa TV ziet het marktaandeel in oktober met 4,3 procent groeien tot 19,4 procent. Wat goed ging, was de Champions League met Ajax en PSV aan boord en Veronica Inside dat twee keer per week ruim een half miljoen kijkers op de borden zet. Daarbuiten is het nog wat mager. Om echt eens lekker door die 20 procent marktaandeel barrière te breken, zal er bij Talpa TV uit een ander vaatje moeten worden getapt.

Aan de andere kant; Talpa TV komt in marktaandeel wel steeds dichter bij RTL. Met de huidige krimpcijfers van RTL hoeft Talpa TV zelf niet te groeien om RTL binnenkort voorbij te gaan...

En de kijktijd dan? Stort die in? Nee hoor, gaat nog wel een beetje. In september dit jaar werd er zelfs een minuut langer televisie gekeken dan in september 2017. In oktober gingen er 4 minuten vanaf (-2,2%), de teller staat nu op 177 minuten. Dat kan nog lang zo door.

De totale tijd die voor de televisie werd doorgebracht, was 192 minuten. Dat is precies een kwartier per dag voor uitgesteld kijken en video on demand.

Dan mag iedereen naar Netflix en Videoland kijken, in de data zie je dat nog niet zo terug. Bij de eerste meting in juni 2016 was extra schermtijd 10 minuten per dag. In de winter liep dat wat op, in juni 2017 was het 11 minuten, in december 2017 voor het eerst een kwartier. Heel 2018 al schommelt de extra schermtijd tussen de 14 en 16 minuten. En nog even voor de goede orde: daar zit ook uitgesteld kijken bij, dat feitelijk zonder al te veel kleerscheuren bij lineair televisiekijken kan worden opgeteld.

We doen er nog ééntje, speciaal voor de liefhebbers en dat is de mysterieuze grafiek getiteld Gezamenlijk marktaandeel NPO-RTL-Talpa TV. In deze grafiek wordt onomstotelijk vastgelegd dat de grote drie marktaandeel verliezen. Wat het mysterieus maakt, is dat ik niet weet aan wie. Voor wat dat betreft misschien niet zo slim van mij om dit te publiceren want we komen hier aan de grenzen van mijn kennis. Wat ik wel eens heb gesuggereerd, is dat dit wordt verloren aan de niche en dat Allard daar lachend al die kijkers loopt te verwelkomen.

Ik heb eens een hele avond doorgebracht met het bouwen van een grafiek van de niche en daar kun je niet in zien dat al die kijkers daar inlopen. En dat klopt ook, want daar lopen die kijkers niet in. Niet dat het slecht gaat met BrandDeli - in tegendeel maar dat geheel terzijde.

Ik ben wel eens benaderd door iemand die echt verstand van zaken had. Het is super ingewikkeld met definitiekwesties en allemaal ingewikkelde dingen. Wie helpt er hier een handje?

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie