[Kijkcijfers] RTL en Talpa TV laten de zomer aan NPO
19-08-2018 10:23:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 4617 | Tags:

RTL en Talpa TV hebben NPO de zomer in de schoot geworpen. De vraag is in hoeverre dit de bedoeling was.

2018 is een sportzomer en in sportzomers met of WK of combinatie EK/Olympische Spelen zakken RTL en Talpa Network (voorheen SBS) altijd flink weg.

Dat gebeurde ook deze zomer met de WK in Rusland. Maar de WK vond bijna geheel plaats in juni dus was de verwachting dat RTL en Talpa TV het in juli goed zouden kunnen doen.

Eerst even de NPO. De NPO realiseerde in augustus een marktaandeel van 40,2 procent, dat is een groei van 17,2 procent in vergelijking met juli 2017. Slechts 2 keer eerder dit decennium haalde NPO een hoger marktaandeel: in juli 2010 (WK Zuid-Afrika) en juli 2014 (WK Brazilië).

Dan RTL. RTL doet het niet goed en ook steeds slechter. In tijden dat het nog goed ging bij RTL liet de broadcaster de zomer bewust lopen omdat er bij adverteerders niet veel te halen viel. RTL behaalde in juli een marktaandeel van 19,7 procent, het laagste marktaandeel van het decennium tot nu toe en ook voor het eerst zakt RTL tot onder de 20 procent marktaandeel.

Het marktaandeel van RTL daalde met 13,6 procent. Daarmee daalt het marktaandeel van RTL 11 maanden op rij. Als sportzomereffecten buiten beschouwing worden gelaten, daalt het marktaandeel van RTL al 27 maanden op rij.

Dan Talpa TV. Opmerkelijke beweging hier. SBS pakte in de zomer van oudsher flink door en wist daarmee het verschil in marktaandeel met RTL behoorlijk terug te brengen.

In de eerste maanden van 2018 wist Talpa TV marktaandeel te pakken en de verwachting was dat Talpa TV deze zomer wellicht al groter dan RTL zou zijn maar het marktaandeel is plots sterk gedaald. In juli was het marktaandeel van Talpa TV 15,8 procent, dat is 18,1 procent lager dan in juli 2017. Als het idee is dat John de Mol zijn kruit in de zomer droog houdt om in het najaar toe te slaan, dan is in ieder geval het droog houden van het kruit goed geslaagd. Nu alleen nog even toeslaan in het najaar...

In augustus zal nog niet veel te doen zijn maar zowel RTL als Talpa TV moeten vanaf september hard aan de bak om de marktaandelen weer op te schroeven.

En de kijktijd. Met deze warme zomer was de verwachting dat die een flinke dreun zou krijgen maar dat viel nog mee. In juli keken we 151 minuten per dag naar televisie, dat is hetzelfde aantal minuten als in mei en 8 minuten minder dan in juli 2017, een daling van 5 procent.

Over de daling van de kijktijd wordt soms wat dramatisch gedaan. In juli 2010 was de kijktijd 173 minuten. In 8 jaar tijd is de kijktijd met 12,7 procent gedaald. Als de huidige trend zich voortzet, kunnen we nog decennia voort met televisie als massamedium. En dan gaat het over lineaire televisie. Want de kijktijd kan dan wel dalen, schermtijd stijgt daarentegen. En van die schermtijd nemen de broadcasters ook een deel voor hun rekening. Alleen al uitgesteld kijken was 15 minuten per dag in juli. Kortom: de kijkcijferrapportage zoals die nu wordt gepubliceerd, laat steeds minder goed zien hoe het de broadcasters vergaat.

Alle grafieken zijn gebouwd door Nederlands MediaNetwerk. Alle data zijn afkomstig van www.kijkonderzoek.nl