[Kijkcijfers] RTL en Talpa Network pakken gezamenlijk marktaandeel van ruim 50 procent
23-09-2019 15:38:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 3017 | Tags:

RTL en Talpa Network vechten elkaar de tent uit, maar stuwen elkaar ook op. Zeker afgelopen week, toen beide broadcasters plezier beleefden aan Europees voetbal.

Afgelopen week daalde het marktaandeel van NPO van 38 naar 33,1 procent. RTL ging van 25,6 naar 26,3 procent. Talpa Network had de wind in de zeilen en ging van 21 naar 25,1 procent.

Daarmee kwamen RTL en Talpa Network op een gezamenlijk marktaandeel van 51,4 procent. Maar één keer eerder dit jaar was dat getal nog hoger - in week 19: de week van de wedstrijd Ajax-Tottenham Hotspur in de Champions League (52,1 procent). 

De dynamiek van het najaarsseizoen 2019 is dat er veel nieuw is, veel wordt geschoven en geëxperimenteerd. Sommige dingen lukken, andere dingen niet. De week in vogelvlucht:

Maandag. Chateau Meiland is een knaller op SBS6: 1,2 miljoen kijkers. De dag is voor Talpa Network.

Dinsdag. De wedstrijd Ajax-Lille in de Champions League op Veronica trekt 2,2 miljoen kijkers. En dan is er nog de voor- en nabeschouwing. Hart van Nederland en Lingo zakken weg, maar ook de dinsdag is ruimschoots voor Talpa Network.

Woensdag. Veronica komt met de Champions League-wedstrijd Atletico Madrid-Juventus tot 913.000 kijkers. GTST doet het goed: met 745.000 het hoogste aantal kijkers tot nu toe dit najaar. Gelijkspel.

Donderdag. 1,2 miljoen mensen kijken naar de wedstrijd Glasgow Rangers-Feyenoord op RTL7. Voor PSV-Sporting Lissabon zijn er 884.000 kijkers. Chantals Pyjama Party trekt 721.000 kijkers, dat zijn er 211.000 minder dan bij de eerste uitzending. Maar de donderdag is voor RTL.

Vrijdag. Talpa Network wordt weggevaagd door RTL. RTL komt met de finale van The Voice Senior tot 1,2 miljoen kijkers. Bestbekeken Talpa programma is Lingo met 486.000 kijkers. De finale van Helden door de modder VIPS op prime time op SBS6 trekt 248.000 kijkers. Ze zullen bij Talpa Network blij zijn dat dat erop zit. Komende vrijdag is de eerste aflevering van Dance Dance Dance, dat biedt vanuit kijkcijfers gezien meer perspectief.

Op vrijdag komt het grote nieuws dat Eva Jinek overstapt van de NPO naar RTL. Onze analyse van deze overstap - volgens ons vol risico - staat hier.

De winnaar van The Voice Senior wordt bekendgemaakt in Beau, net zoals dat vorig jaar in RTL Late Night gebeurde. Het levert Beau 853.000 kijkers op - een record, waarmee Beau meer kijkers trekt dan Jinek. Voor de goede orde: de uitzending van RTL Late Night van vorig jaar waar de winnaar van The Voice Senior bekend werd gemaakt, trok 1,7 miljoen kijkers - exact tweemaal zoveel. 

De balans na drie weken uitzending: Beau trekt 10,5 procent minder kijkers dan RTL Late Night met Twan Huys in de eerste drie weken van najaar 2018.

Zaterdag. Op de zaterdag is het compleet omgedraaid: Talpa Network vaagt RTL weg. Ik hou van Holland trekt 1,1 miljoen kijkers. RTL doet het met Dancing with the stars niet goed. Naar de seizoensopening keken nog 976.000 mensen, naar de derde uitzending nog 571.000 mensen.

Zondag. Expeditie Robinson komt tot 1,5 miljoen kijkers, net iets meer dan de 1,4 miljoen kijkers naar Postcode Loterij Miljoenenjacht, RTL en Talpa Network houden elkaar vandaag in evenwicht.


 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie