Kijkonderzoek komt met bereikcijfers per programma
12-08-2020 15:33:12 | Door: David de Jong | hits: 1463 | Tags:

Met ingang van 17 augustus 2020 zullen de rapportages van SKO over programma’s worden uitgebreid met bereikcijfers per programma. Daarmee wordt naast inzicht in het gemiddeld aantal kijkers van een programma, vanaf dat moment ook inzicht gegeven in het totaal aantal kijkers van een programma (het bereik).

De prestatie van een programma wordt traditioneel gerapporteerd op basis van het gemiddeld aantal kijkers naar een programma, oftewel de kijkdichtheid. Het totaal aantal kijkers (het bereik) ligt vaak hoger omdat niet alle mensen het hele programma kijken, maar een deel daarvan. Door het totaal aantal kijkers te rapporteren, vergroot Stichting Kijkonderzoek het inzicht in de prestatie van programma’s. Het totaal aantal kijkers wordt gebaseerd op het bereik van een programma, oftewel hoeveel mensen er minimaal 1 minuut aaneengesloten naar een programma hebben gekeken.

De totale aantallen kijkers worden alleen toegevoegd bij programmarapportages op de website en in de app, evenals aan de wekelijkse en maandelijkse persberichten van Stichting Kijkonderzoek. Dit betreft bijvoorbeeld de Kijkcijfer Top 25. Voor zenders en tijdvakken zal nog steeds het gemiddeld aantal kijkers worden gerapporteerd.

Het rangschikken van programma’s, zoals in de toplijsten gebeurt, zal nog steeds plaatsvinden op basis van het gemiddeld aantal kijkers.

Sjoerd Pennekamp, directeur Stichting Kijkonderzoek: “We zien dat er veel behoefte is bij de gebruikers van de kijkcijfers om ook inzicht te krijgen in het totaal aantal mensen dat een programma heeft bekeken. Het aantal kijkers dat we nu vermelden in bijvoorbeeld onze dagelijkse Top 25 wordt soms al geïnterpreteerd als het totaal aantal kijkers van een programma. De Top 25 gaf tot voor kort echter alleen het gemiddeld aantal kijkers van een programma weer. We breiden onze rapportages daarom graag uit en voegen nu het daadwerkelijke totaal aantal kijkers toe. Zo ontstaat een nog completer beeld van het kijkgedrag.”

www.kijkonderzoek.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie