Kijktijd stijgt in november (OK, met één minuut maar toch)
11-12-2018 12:26:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 2863 | Tags:

Natuurlijk; per saldo wordt er minder televisie gekeken maar uitspraken als dat er helemaal geen televisie meer wordt gekeken, of dat televisie dood zou zijn, slaan nergens op. In november werd er zelfs langer naar televisie gekeken dan november vorig jaar.

Toegegeven: het was slechts 1 minuut langer - 188 versus 187 minuten - maar ook dat is groei. En ook geen incident want in de afgelopen 12 maanden steeg de kijktijd ook in december, januari en september. In juni was de kijktijd gelijk en ja; in alle andere maanden daalde deze. 

Mensen doen ook andere dingen met hun televisie dan televisiekijken en uitgesteld televisiekijken; kijken naar video on demand bijvoorbeeld. Dit wordt sinds juni 2016 door SKO gemeten. Er wordt wel de suggestie gewekt dat we met zijn alles niets anders doen dat Netflix kijken maar dit wordt door SKO in hun metingen niet vastgesteld. Video-on-demand was in juni 2016 goed voor 10 minuten per dag, in november 2018 was dat 15 minuten (7,4% van de totale schermtijd). In de afgelopen 12 maanden is dit getal per saldo niet veranderd.

In video-on-demand spelen televisie-exploitanten - en dan met name RTL met Videoland - ook een rol.

In november groeide het marktaandeel van NPO met 4,7 procent. Talpa TV groeit ook, het marktaandeel liet een plus zien van 2,7 procent. Het marktaandeel van RTL staat al lange tijd onder druk en daalt nu - sportzomereffecten buiten beschouwing gelaten - 31 maanden op rij. In november daalde het marktaandeel van RTL met 13,3 procent.

Doordat RTL zo lang achter elkaar marktaandeel verliest en Talpa TV marktaandeel wint, wordt het verschil in marktaandeel tussen de broadcasters steeds kleiner. Het verschil is het afgelopen jaar versneld kleiner geworden.


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie