Kritiek op aanpak appen achter het stuur
15-05-2018 12:10:57 | Door: | hits: 1898 | Tags:

Één van de grondleggers van het plan om appen achter het stuur strenger aan te pakken, uit stevige kritiek op de uitvoering ervan. Met 11 slimme camera’s moeten overtreders in de toekomst opgespoord worden. Volgens hoogleraar Marc Groenhuijsen zijn dit er veel te weinig. "Gelet op het volume van het verkeer in Nederland is 11 camera’s een symbool."

Minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) stelde onlangs helemaal klaar te zijn met appende automobilisten. Hij wil een maximum gevangenisstraf van twee jaar voor dit roekeloze rijgedrag, als het niet tot een ongeluk leidt. Als dat wel het geval is, dan gaat het maximum naar zes jaar celstraf. Met de plannen wil Grapperhaus de verkeersveiligheid verbeteren.

De minister baseerde zijn plannen op twee onderzoeken, waaronder dat van Marc Groenhuijsen, naar de strafmaat van verkeersdelicten. In beide onderzoeken wordt gepleit voor zwaardere straffen voor, aldus Groenhuijsen, "mensen die het leven van andere burgers systematisch, dagelijks in de waagschaal stellen."

11 camera’s

Maar volgens Groenhuijsen is strenger straffen alleen niet voldoende om de verkeersveiligheid te verbeteren. "Dan moet je niet alleen de wet wijzigen maar dan moet je ook flankerende beleidsmaatregelen treffen, en dan zijn 11 mobiele camera’s een bijna pathetische eerste stap."

De mobiele camera bevindt zich bovendien nog in de testfase. Pas als die met succes wordt afgerond zullen alle politie-eenheden een camera tot hun beschikking krijgen. Daarnaast is nog onduidelijk of het bewijs dat met de camera verkregen wordt juridisch standhoudt. 

Subjectieve pakkans

Terwijl de camera nog niet in bedrijf is, krijgt de politie er geen extra mankracht bij om op te treden tegen appende automobilisten. Dat stelt Egbert-Jan van Hasselt, die als landelijk projectmanager infrastructuur bij de politie verantwoordelijk is voor de handhaving in het verkeer.

Van Hasselt hoopt daarom dat de proef met de camera’s een succes wordt. En daarbij gaat het volgens hem niet zozeer om de feitelijke kans dat mensen gepakt worden met hun mobieltje in de hand, maar om de zogenoemde subjectieve pakkans, ofwel de kans die mensen dénken te hebben om gepakt te worden. En die kans zal volgens hem aanzienlijk toenemen met de komst van de mobiele camera.

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen werkt dit niet zo. Volgens hem moet de feitelijke of objectieve pakkans ook hoog zijn willen mensen hun gedrag aanpassen omdat ze denken gepakt te kunnen worden. "Je moet van vrienden horen: ‘Joh, ik heb alweer een bekeuring in de bus’. Dan wordt het een ander verhaal."

Reactie ministerie

Na jaren van daling worden er de afgelopen jaren weer meer mensen in het verkeer aan de kant gezet door de politie. Het ministerie laat weten er samen met de politie aan te werken om die stijgende lijn voort te zetten.

Maar staandehoudingen zijn arbeidsintensief, stelt het ministerie, en daarom zou de mobiele camera een uitkomst zijn. "In vergelijking met de huidige manier van handhaving met betrekking tot handheld bellen en appen zal bijvoorbeeld de slimme camera (als deze in gebruik genomen kan worden) voor een schaalvergroting zorgen."

De Monitor zendt op 15 mei een aflevering uit over appen achter het stuur.

De Monitor: Appen achter het stuur, 15 mei 2018, 21:25 uur, NPO2.

www.demonitor.kro-ncrv.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie