LINDA.nl komt met korte documentaire over afkicken van oxycodon
24-10-2020 11:00:00 | Door: David de Jong | hits: 1808 | Tags:

LINDA.nl heeft de documentaire Oxycodon: eenzame strijd tegen de pijn beschikbaar gesteld. In de documentaire wordt Eveline gevolgd die na een ongeluk de pijnstiller oxycodon voorgeschreven kreeg waar ze verslaafd aan is geraakt

Het afkicken daarvan is lastig. Documentairemaakster Jessica Villerius heeft de afkickpogingen vastgelegd. Daarin wordt duidelijk hoe heftig die zijn om te stoppen met het gebruik van dit middel.

Oxycodon is een opiaat dat twee keer zo sterk is als morfine en bekendstaat als zeer verslavend. Het medicijn wordt tegenwoordig in Nederland bij allerlei soorten pijn voorgeschreven.

Jessica Villerius
: "Als je kijkt naar het gebruik van oxycodon de afgelopen jaren, dan zie je een absurde stijging. Het gebruik ervan groeide in Nederland van 96.000 geregistreerde gebruikers in 2008 naar 440.000 gebruikers in 2019. Dat zegt iets over hoe vaak het wordt voorgeschreven, maar ook misschien over hoe makkelijk het wordt voorgeschreven."

Er zijn artsen die de noodklok luiden, maar Jessica Villerius heeft ook gemerkt - in het geval van Eveline - dat er bij het afbouwen totaal geen medische- en psychische begeleiding is. Jessica Villerius: "Ik denk niet dat ontbreekt aan bereidwilligheid bij artsen, maar dat het ontbreekt aan kennis en aan tijd."
 
Eveline: "Maandenlang dacht ik, volgende week ben ik weer beter. Na talloze therapieën en behandelingen kwam het besef dat de pijn niet meer weg zou gaan. Ik weet inmiddels niet meer hoe het is om geen pijn te hebben, maar de oxycodon zorgt er in ieder geval voor dat ik af en toe dingen kan doen waar ik van geniet." Wat maar weinig mensen in de omgeving van Eveline weten is dat ze grote delen van de dag op bed ligt, meestal in een donkere kamer. Omdat het goed mogelijk is dat Eveline minder of vergelijkbare pijn zal hebben als ze oxycodon zou gaan afbouwen, wil ze dit te proberen. Maar daar is nog weinig onderzoek naar gedaan. Ze besluit zelf te gaan afbouwen en zoekt uit hoe ze dit het beste kan doen, dit proces heeft Jessica mogen volgen. Het blijkt loodzwaar.

www.linda.nl
www.talpanetwork.com


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie