LN24 en Puls24: nieuwszenders in België en Oostenrijk van start
05-09-2019 13:13:00 | Door: David de Jong | hits: 2923 | Tags:

LN24 en Puls24 zijn in respectievelijk Franstalig België en Oostenrijk van start gegaan als crossmediale nieuwsmerken. Het zijn beide nieuwszenders die zich richten op een relatief klein publiek, gezien het aantal inwoners in deze landen.

LN24

LN24 startte op 3 september 2019 en richt zich op de 4,78 miljoen inwoners in Wallonië en Brussel. De afkorting staat voor Les News. De zender is een iniatief van Joan Condijts, voormalig hoofdredacteur bij de zakenkrant Les Echos, Martin Buxant die politiek interviewer was bij Les Echos en radiozender Bel RT en ondernemer Boris Portnoy. De nieuwe televisiezender heeft 40 mensen in dienst genomen, van wie de helft uit journalisten bestaat. De zender is via de belangrijke distributeurs in zowel Franstalig Belgie als in Vlaanderen te zien. Daarnaast is de LN24 met nieuws actief met een app, en hoopt  het binnenkort met een gelijknamige radiozender te starten.

Een afgegeven FM- en DAB+-uitzendlicentie werd door de Belgische Raad van State geblokkeerd. Een verdeelprocedure voor FM-frequenties is een juridisch mijnenveld geworden tussen de Franstalig Belgische mediatoezichthouder CSA en rechters. Voor de financiering hebben de initiatiefnemers bank/verzekeringsmaatschappij Belfius (van de Belgische staat), bouwbedrijf Besix, vastgoed- en investeringsbedrijf Ice-Patrimonial (van Jean Piere Lutgen, bekend van Ice Watch) en HR-ondernemer Gilles Daoust ervan overtuigd de zender mee te financieren. Tot 2022 is 6,5 miljoen euro aan budget beschikbaar, waarna de zender break-even moet draaien.

LN24 richt zich inhoudelijk op economie, politiek en cultuur. De zender heeft ook bekende Franse journalisten aan zich weten te binden, onder wie Patrick Poivre d'Arvor en Christine Ockrent, bekend van de ook in Franstalig België goed bekeken Franse TF1- en France2-journaals. Christine Ockrent is van oorsprong Belgisch. Beiden zullen een column verzorgen op de zender. LN24 gaat in feite de nieuwsconcurrentie aan met het nieuwsmerk RTL Info van RTL-TVI en de publieke RTBF. De zender wil een marktaandeel van 2 procent behalen, oftewel 90.000 kijkers. In Franstalig België bestaat de zakelijke nieuwszender Canal Z, maar ook de Franse nieuwszenders LCI, Euronews en France24 worden breed gedistribueerd.

Puls24

Puls24 startte zondag 1 september 2019 en is onderdeel van het Duitse ProSiebenSat1 Media. ProSiebenSat.1 is in Oostenrijk actief met de zenders Puls4, ATV en ATV2 en exploiteert daarnaast Oostenrijkse reclamevensters op de ook in Oostenrijk populaire Duitse zenders ProSieben, ProSieben Maxx,Sat.1, Sat.1 Gold, Kabel1, Kabel1 Doku en Sixx. Puls24 gaat de concurrentie aan met de sinds 2016 bestaande Oostenrijkse nieuwszender OE24.TV en in een bepaalde mate met de Duitse RTL-nieuwszender N24, die een Oostenrijks reclamevenster kent. Puls24 is net als LN24 crossmediaal. Het merk is via televisie, internet en apps beschikbaar. Het startmoment van de zender is zo gekozen dat ingehaakt wordt op de Oostenrijkse parlementsverkiezingen op 29 september 2019. De slogan van de zender is Life is Live. Puls24 gelooft vooral in live verslaglegging om de strijd aan te gaan tegen fakenieuws. De start van de Oostenrijkse nieuwszender is opvallend te noemen, aangezien ProSiebenSat.1 Media in 2010 in thuisland Duitsland de nieuwszender N24 verkocht. Oostenrijk telt circa 8,8 miljoen inwoners; Puls24 is via alle grote distributeurs te ontvangen. Hoeveel budget Puls24 tot haar beschikking heeft, is niet bekend, wel dat het uitbouwt op de bestaande nieuwsdienst van Puls4.

Nederland kent met 17 miljoen inwoners geen volledig commercieel crossmediaal 24 uurs nieuwsmerk met een nieuwszender, website, app en eventueel radio. De Nederlandse Publieke Omroep heeft met de NOS en NPO Nieuws wel een dergeljik concept, NPO Nieuws is echter vooral een herhaalzender die vooral nonstop het laatste NOS-Journaal herhaalt. Talpa Network stelde onlangs nog bezig te zijn met de ontwikkeling van een nieuwe nieuwsvoorziening waarvan het concept zich nog in de onderzoeksfase bevindt en wil in ieder geval Hart van Nederland uitbouwen als crossmediaal merk.

www.ln24.be
www.puls24.at
www.prosiebensat1puls4.com
www.prosiebensat1.de


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie