Loeki de Leeuw bestaat 50 jaar
26-01-2022 12:29:00 | Door: David de Jong | hits: 902 | Tags:

Loeki de Leeuw bestaat 50 jaar. De populaire reclameleeuw die rondom de Ster-reclameblokken op NPO1, 2 en 3 te zien is, keerde bij het Eurovisie Songfestival in mei 2021 terug op de Nederlandse televisie. Recent onderzoek van DVJ Insights en Validators laat zien dat hij met open armen is ontvangen en dat Loeki zorgt voor meer waardering, aandacht en een hogere bereidheid om reclame te kijken.

Op 24 januari 1972 verscheen Loeki de Leeuw voor het eerst in de Ster-blokken op het toenmalige Nederland 1 en Nederland 2. Vanaf de start van Nederland 3 in 1988 was hij ook daar te zien. De leeuw bleef tot 2004 te zien op de NPO-zenders en bleef daarna een geliefd icoon.

Uit onderzoek van DVJ Insights en Ster uit 2021 blijkt dat associaties over hem positief zijn: Loeki wordt leuk, grappig en gezellig gevonden én roept nostalgische gevoelens op. Een analyse van Validators stelt daarnaast dat Nederlanders blij zijn om Loeki weer op televisie te zien.


Ook voor merken die een reclamecampagne willen inzetten of overwegen, is Loeki’s terugkeer positief gebleken. Zo blijkt uit het onderzoek van DVJ Insights en Ster dat de tv-kijker meer aandacht heeft voor het reclameblok, dat Loeki het reclameblok nog aantrekkelijker maakt en dat Loeki zorgt voor een hogere bereidheid om reclame te kijken. Merken kunnen op dat Loeki-effect meeliften.

Loeki de Leeuw is ontstaan vanuit een idee van Joop Geesink. Hij bedacht en ontwierp de leeuw. Zijn kreet Asjemenou is alom bekend en heeft zelfs het Van Dale-woordenboek gehaald. De terugkeer van de populaire leeuw is het resultaat van een overeenkomst tussen Ster en de eigenaar van Loeki, Louise Geesink.

www.ster.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie