Loeki de Leeuw eenmalig terug bij Ster
30-01-2019 14:02:00 | Door: David de Jong | hits: 3174 | Tags:

Loeki de Leeuw zal niet terugkeren bij de Ster ondanks een eenmalige uitzending. Dit maakte de Ster vandaag bekend die benadrukt haar sympathie te uiten de initaitiefnemers Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte die via NPO Radio 2 een actie begonnen om Loeki de Leeuw terug te krijgen in de Ster-reclameblokken bij de NPO. Ook waardeert de Ster de mensen die moeite hebben gedaan de petitie te tekenen. Volgens de Ster spelen kosten een belangrijke rol en de Ster moet als publieke organisatie volgens eigen zeggen een zorgvuldige kosten-baten-afweging maken, waarbij het haar taak ziet als het leveren van een optimale bijdragen aan de financiering van de publieke omroep.

Loeki de Leeuw was van 1972 tot 2004 te zien tussen de reclames op de tv-zenders van de NPO. Zijn kreet Asjemenou is alom bekend en heeft het Van Dale woordenboek gehaald. In 2004 nam Loeki na 32 jaar afscheid van de Nederlandse tv. Enerzijds vanwege de productiekosten van de filmpjes. Voor ieder filmpje van 4 seconden moesten honderd opnames van Loeki worden gemaakt en waren 11 mensen meer dan een dag bezig. Anderzijds speelden de gederfde inkomst mee voor de reclametijd die de Loeki-filmpjes in beslag namen. Loeki de Leeuw is nooit helemaal weggeweest. Hij speelt nog altijd een prominente rol in de Ster Gouden Loeki publiekprijs voor de beste tv-reclame.

De Ster zal intern bespreken wat de verdere mogelijkheden zijn om Loeki een plek te geven in de toekomst. De verwachting is dat dit in ieder geval rondom de Ster Gouden Loeki reclameprijs bijvoorbeeld het geval zal zijn. Deze prijs gaat dit jaar haar 25e editie in.

Uit sympathie voor de petitie 'Breng Loeki terug' en uit dank voor alle Loeki-fans, is Loeki de Leeuw op 30 januari 2019, voor het eerst in jaren eenmalig op televisie verschenen. In het reclameblok voor het NOS Journaal van Acht uur op NPO 1 was het pluchebeestje in een nooit eerder op tv uitgezonden video te zien.

De actie van de NPO Radio 2 presentatoren bracht bijna 20.000 stemmen op om Loeki de Leeuw terug te brengen. 
Patricia Sonius, teammanager research & development bij Ster: "We zijn natuurlijk heel blij met al deze aandacht voor Loeki. Het is mooi om te zien hoe Loeki nog steeds leeft. Geweldig dat NPO Radio 2 met de meeste luisteraars van Nederland zo'n actie voor elkaar kan krijgen. Dit laat maar weer eens zien wat de kracht is van radio."

STER en NPO zijn bestuurlijk verweven met elkaar. Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO zetelt samen met Jan Slagter (voorzitter omroep MAX) in het bestuur van de STER waar de NPO statutair de meerderheid in mag voordragen.

 De video met de eenmalige terugkeer van Loeki de Leeuw:

 

www.npo.nl
www.ster.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie