MAVISE: Nederland telt meeste televisiezenders van de EU
17-04-2020 17:04:00 | Door: David de Jong | hits: 1625 | Tags:

Nederland telde eind vorig jaar 478 reguliere televisiezenders (zonder lokale zenders). Daarmee hebben we, met het uittreden van het Verenigd Koninkrijk, de meeste televisiezenders in de Europese Unie. Dit komt doordat Nederland gretig televisielicenties afgeeft voor bedrijven die zich op andere landen richten.

Er zijn inclusief lokale zenders maar liefst 11.418 lineaire televisiezenders beschikbaar in Europa en omgeving. Daarvan zijn 4998 lokale zenders. 4657 zenders zijn in de EU en het Verenigd Koninkrijk gevestigd. Dit heeft European Audiovisual Observatory bekendgemaakt naar aanleiding van haar continue MAVISE-onderzoek. Het onderzoek richt zich op de EU en omliggende landen als het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Turkije, Marokko, Georgië,  Zwitserland en andere landen.

59 procent van de zenders is alleen via betaaltelevisie beschikbaar, terwijl 41 procent van de zenders zonder kosten te zien is. In internationale definities is SBS6 een betaaltelevisiezender en NPO1 een vrij te ontvangen zender. Slechts 21 procent van de zenders zendt uit via digitale terrestrische televisie.

Ondanks dat een aantal zenders van het Verenigd Koninkrijk is geëmigreerd naar EU-landen, blijft het Verenigd Koninkrijk nog een belangrijke televisiehub met 1026 televisiezenders. Nederland, Frankrijk, Spanje en Tsjechië zijn belangrijke landen waar voormalig Britse zenders naartoe zijn geëmigreerd. Nederland telt in totaal 478 (gelicenceerde) televisiezenders.

21 procent van de televisiezenders richt zich op een ander gebied dan waar het een uitzendlicentie heeft in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Van deze zenders telt Nederland 22 procent zenders die zich op een ander land richt. 45 procent van de in Nederland gelicenceerde uitzendlicenties (268 uitzendlicenties) richt zich niet op Nederland.

Nederland promootte dit overigens actief via AgentschapNL en dankzij een open houding van het Commissariaat voor de Media die niet-Nederlandse bedrijven actief helpt zich formeel in Nederland te vestigen. Met name Amerikaanse bedrijven als Discovery, Walt Disney Company, Sony, SPI International en ViacomCBS maken hier graag gebruik van. Daarbij kunnen deze mediabedrijven mediawetten omzeilen uit andere landen waarop ze zich richten en daarmee meer omzet genereren. Ook kunnen bedrijven Nederland daarbij gebruiken voor belastingontwijking dankzij het Nederlandse belastingklimaat. Andersom doet RTL Nederland dit sinds 1989 via Luxemburg. Het Commissariaat voor de Media is als toezichthouder gretig met het verstrekken van ontheffingen voor zowel Nederlandse als EU-productiequota, terwijl de door regering en parlement gemaakte regelgeving hierop is toegespitst.

In totaal waren er in 2019 3069 on demand-diensten beschikbaar. Hiervan waren er 1832 zogheten catch-up diensten, 1040 pay-on-demand en 197 free-on-demand diensten beschikbaar.  Slechts 2 procent daarvan is van publieke omroepen. Ook voor het pay-on-demand aanbod is het Verenigd Koninkrijk leidend, waar Amazon Prime en DAZN gevestigd zijn. In Nederland zijn er 71 pay-on-demand diensten, waarvan 47 zich op andere landen richten, met Netflix als thuisbasis. Apple TV+, YouTube Movies, iTunes, Google Play en Micosoft Play hebben Ierland als thuisbasis. Eurosport Player heeft Frankrijk als thuisbasis. 59 procent van de VOD-diensten wordt via abonneemodellen verkocht, terwijl 41 procent via losse transacties gaat.

www.obs.coe.int

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie