[Column] Maurice Wenneker: SXSW 2018, bots en buzzwords
22-03-2018 13:45:00 | Door: | hits: 3787 | Tags:

SXSW (South by Southwest of, zoals de kenners zeggen, South by) is de jaarlijkse pelgrimstocht naar Austin, Texas voor nerds, hipsters en early adopters die alles willen weten over de nieuwste trends op het gebied van digital en innovatie.

Ook celebrities uit de politiek en tech-wereld komen graag hun verhaal vertellen. Dit jaar zagen we Bernie Sanders, Elon Musk maar ook burgemeester van Londen Sadic Khan. Anders dan de heersende online soundbite- en clickbait-cultuur doet vermoeden, staan de kopstukken op SXSW voor een publiek dat openstaat voor een ingewikkeld verhaal.

Een week lang woonde ik ongeveer vijf à zes sessies bij per dag. De opbrengst? Een hoop briljante, een paar mindere en één volslagen onbegrijpelijke ertussen. Hierbij een paar korte highlights van de trends die besproken zijn op SXSW 2018 en die we naar mijn mening de komende tijd onherroepelijk voorbij gaan zien komen.

De toekomst is schermloos

Alle grote techbedrijven zetten zwaar in op digital assistants. Na Apples Siri en Amazons Alexa kunnen we nog een hele reeks nieuwe apparaten verwachten. De voorspelling is dat in de komende jaren 50 procent van onze interacties met computers via voice technologie zullen gaan. Wat voor impact dit gaat hebben op ons leven?

Artificial Intelligence

Digital assistants kunnen ons eigenlijk alleen maar goed helpen als ze superslim zijn. AI maakt enorme ontwikkelingen door op het moment, die door wetenschappers worden bejubeld. De datasets die nodig zijn om AI slimmer te maken worden steeds groter en algoritmes een stuk ingenieuzer. Goed voorbeeld is de AlphaGo: een AI die heel snel in staat was om, na menselijke instructies, de beste spelers ter wereld van het strategische bordspel Go te verslaan. AlphaGo won drie van de vier potjes. Nog gekker is zijn opvolger, de AlphaGo Zero, die zichzelf in 70 uur en zonder tussenkomst van mensen het spel leerde en vervolgens 100 procent van de potjes won met strategieën die menselijke spelers niet meer konden volgen.

 GIFs zijn een nieuwe taal

Giphy is een zoekmachines voor gifjes, een geanimeerd loopje van vaak grappige video's of plaatjes. Wat begon als een grap lijkt nu te zijn uitgegroeid tot een grote nieuwe speler in videocontent. Het volume van de zoekmachine is inmiddels 10 procent van het volume van Google (!). Volgens de oprichter is de verklaring van het succes dat mensen zich in messenger apps beter kunnen uitdrukken via gifjes dan met gewone tekst. Een loopje van een boze ‘killer clown’ vertelt toch een ander verhaal dan het woord ‘boos’.

China kopieert al lang niet meer

In verschillende talks werd gesproken over het feit dat China stelselmatig wordt onderschat als drijvende kracht achter innovatie. Met name op het gebied van AI, waarin grote hoeveelheden data nodig zijn om vooruit te kunnen, zal China de komende 20 jaar de wereld domineren. Met 1.5 miljard Chinezen die data genereren en geen enkele wet op privacy is de voorsprong enorm.

Reality kicks in

Vijf jaar geleden ging ik voor het eerst naar SXSW tijdens het hoogtepunt van de tech start-ups. Geen probleem gek genoeg of er kon een app voor worden gemaakt. Vijf jaar later zie je dat het heilige geloof in tech als iets goed nu plaatsmaakt voor een kritische discussie. Is AI er straks om ons te helpen of sturen we aan op de grootste werkloosheidscrisis ooit? Wat zijn de kwetsbare punten in het aansturen van robots of self driving cars? Moeten we ons daar zorgen over maken? Facebook CEO Mark Zuckerberg is zeer positief en rooskleurig over de komst van AI maar aan de andere kant is Elon Musk, een van de succesvolste tech-ondernemers van dit moment, doodsbang voor de technologie. Het is goed om te zien dat er meer discussie wordt gevoerd over het nut maar zeker ook over de gevaren van technologie.

SXSW is niet alleen een absolute aanrader voor iedereen die is geïnteresseerd in innovatie en tech, het is zeker ook een warm bad voor de liefhebber van buzzwords. Ik weet zelf in ieder geval dat ik de komende tijd de woorden AI, quantum computing, blockchain en robotax moet gebruiken als ik de aandacht wil hebben.

Maurice Wenneker is oprichter en Creative director Wenneker Group


www.wenneker.amsterdam
www.sxsw.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie