[MediaWeek] Stoelendans in de radio- en televisiewereld - Talpa Network, RTL en NPO roeren zich op de transfermarkt
30-03-2018 08:29:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 6950 | Tags:

Wat een mediaweek! Het is onrustig in de televisiewereld. De spelers staan onder druk én zetten elkaar onder druk. Kijktijd neemt af, advertentiebudgetten laten geen groei zien. Digitalisering rukt op, er is concurrentie van YouTube en Netflix en er zit nog veel meer concurrentie aan te komen. Het digitale domein lonkt, maar het winnende crossmediale busininessmodel moet nog worden gevonden.

De huidige dynamiek vindt zijn oorsprong in 2017, toen John de Mol tevergeefs TMG probeerde over te nemen, maar SBS Broadcasting wel in handen kreeg.

Op 23 november presenteerde John de Mol Talpa Network. Mijn vaststelling toen was dat hij de hooggespannen verwachtingen tegelijkertijd meer dan waar maakte en tegelijkertijd niet waarmaakte.

Waar hij de verwachtingen meer dan waarmaakte, was aan de achterkant: de ambities en de organisatie. Aan de voorkant; programma's en vooral transfers, gebeurde er niet meer dan bij een reguliere SBS-presentatie. Er werd vanuit de transfermarkt alleen de terugkeer van Peter R. de Vries aangekondigd. Chantal Janzen, Matthijs van Nieuwkerk, Eva Jinek en Humberto Tan bleven gewoon zitten waar ze zaten. De onvermijdelijke conclusie was: dit is slechts het begin.

In december verkoopt Talpa Network het 29 procentsbelang in TMG aan TMG en verkoopt TMG het 23 procentsbelang in Talpa Radio aan Talpa Network.

Zie hier de contouren van het crossmediabedrijf dat John de Mol voor ogen heeft.

Talpa Network gaat een crossmediaal saleshouse bouwen; Talpa Media Solutions, dat wordt geleid door Peter de Mönnink die is overgestapt van Sanoma en sinds 1 januari 2018 CEO TalpaTV & Talpa Media Solutions en CCO Talpa Network is.

In april zullen de mensen die werken voor OMS verhuizen naar Amsterdam waar ze intrekken in het pand van Talpa Network. Talpa Radio blijft vooralsnog in Hilversum.

De eerste grote transfer in de radio- en televisiewereld vindt plaats half januari. Dave Minnebo verlaat Talpa Radio na een diensverband van 18 jaar. Hij gaat na de zomer aan de slag bij Qmusic. Minneboo is een invloedrijk man in de media. Hij steeg dit jaar van 56 naar 49 in DeMedia100. In DeRadio50 staat Dave Minneboo op nummer 2.

Begin 2018 kondigt Talpa Network een grote serie nieuwe programma's aan.

Er gebeurt iets opvallends met de televisiekijktijd. Die daalde, sportzomereffecten daargelaten, 30 maanden lang op rij, maar in de afgelopen zes maanden stijgt de kijktijd drie maal.

RTL staat al een tijd onder druk. Het marktaandeel van RTL daalt in januari met 11,4 procent, dat van Talpa Network stijgt met 3,6 procent. Het dalend marktaandeel van RTL vertaalt zich ook in minder goede financiële resultaten.

Humberto Tan wordt het gezicht van de moeilijke tijd waarin RTL zit, het aantal kijkers van RTL Late Night daalt flink en als je een dagelijks programma presenteert dat ook nog eens de naam draagt van de zender dan weet je de ogen op je gericht. De druk op RTL Late Night komt overigens niet zozeer van Talpa Network maar meer van Eva Jinek, wiens ster in 2017 tot ongekende hoogte steeg.

Sven Sauvé, de per 1 juli 2017 benoemde CEO van RTL Nederland en opvolger van de naar RTL Duitland vertrokken Bert Habets, grijpt in en dat leidt tot nummer twee en drie in de rij van grote radio- en televisietransfers van het jaar.

Na 21 jaar gaat Erland Galjaard - de nummer 11 in DeMedia100 - weg bij RTL.

Twee weken later wordt bekend dat Twan Huys de opvolger wordt van Humberto Tan bij RTL Late Night. Meer dan opvallend; Humberto Tan houdt de eer niet aan zichzelf en blijft bij RTL.

Dat nieuws wordt bekend op 1 maart. Vijf dagen later maakt Talpa Network bekend dat Johnny de Mol RTL verlaat en terugkeert bij SBS. Dit is de eerste echt grote transfer die Talpa Network doet sinds de oprichting in november.

Voor de volledigheid: ook Shelly Sterk stapt over van RTL naar SBS en Karin de Groot, Directeur Televisie bij Talpa TV verlaat het bedrijf.

Ellen Danhof wordt benoemd tot contentproductiemanager bij de Evangelische Omroep. Hiervoor was zij als Managing Director bij LND Media actief.

Arjan Lock (EO) heeft het voorzitterschap van het College van Omroepen overgenomen van Gerard Timmer (BNNVARA), die op 1 mei algemeen directeur wordt van de NOS, als opvolger van de naar Feyenoord vertrokken Jan de Jong. Arjan Lock en Gerard Timmer vormen samen met Eric van Stade (AVROTROS) het nieuwe presidium van het CvO.

Petra Grijzen stapt over van BNR naar Radio 1, waar ze presentaror wordt van Nieuws en Co.

Stan van Engelen, Anouk Kamminga en Willem van Zeeland worden verantwoordelijk voor nieuwe multimediale koers bij de VPRO.

RTL haalt nog een tweede grote naam. Mister Wie is de Mol? - Art Rooijakkers - stapt over van AVROTROS naar RTL.

Dat lokt weer een andere transfer uit. Rik van de Westelaken gaat weg bij Talpa Network en wordt bij AVROTROS onder meer opvolger van Art Rooijakkers als presentator van Wie is de Mol? Hij wordt tevens bij EenVandaag de opvolger van Pieter Jan Hagens, die een wereldreis gaat maken.

Op 28 maart wordt bekend dat Talpa Network het ANP overneemt.

Misschien wel de meest ingrijpende transfer is die van Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen van RTL naar Talpa Radio. Zij nemen niet alleen hun programma Voetbal Inside mee maar ook Marco Louwerens, programmadirecteur van RTL7, maakt de overstap. Daarmee lijkt RTL7 in één klap vleugellam gemaakt. Want dat is het mooie van transfers; wat er bij jou bij komt, gaat er bij de ander af.

Interessant is om het interview te luisteren dat Giel Beelen deed met Wilfred Genee op Radio Veronica. Genee vertelt daar niet alleen dat hij met lede ogen Twan Huys en Art Rooijakkers naar RTL zag komen en zijn eigen kansen om iets buiten VI te doen, zag slinken maar ook hoe hij onder de indruk is van de ambities van John de Mol.

Tijmen Bos neemt per 2 april afscheid van Talpa Radio. Bos was als Commercieel Directeur van Talpa Radio verantwoordelijk voor de commerciële koers van de radiozenders 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica. Hiervoor was Bos CEO van de Sky Radio Group, waarvan de stations Sky Radio en Radio Veronica per 1 oktober 2016 gefuseerd zijn met 538 en Radio 10.

Update 4 april: Vanaf september gaat Gerard Ekdom zijn ochtendshow maken op Radio 10, één van de radiozenders van Talpa Network. Ekdom weet al decennialang veel luisteraars aan zich te binden, eerst bij 3FM en de laatste jaren op Radio 2.Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie