Mediabrief Arie Slob: Kijkwijzer wordt strenger
18-11-2019 14:25:00 | Door: David de Jong | hits: 2087 | Tags:

Kijkwijzer wordt per 1 januari 2020 strenger. Er komen twee nieuwe leeftijdscategorieën voor 14+ en 18+. Dit blijkt uit de Mediabrief die minister Arie Slob aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Momenteel zijn er leeftijdsindicaties voor 6+, 9+, 12+ en 16+. In de nieuwe regelgeving zullen programma's die geschikt zijn voor kinderen boven de 6 en 9 jaar voortaan de hele dag uitgezonden mogen worden. Voor programma's die geschikt zijn voor kinderen van 12 jaar en ouder blijft dit na 20:00 uur en voor 16+ 22:00 uur. Films en programma's met de nieuwe classificatie 18 jaar en ouder mogen voortaan alleen tussen middernacht en 06:00 uur worden uitgezonden.

De ChristenUnie-minister noemt zich voorstander van de scherpere classificatie van leeftijden, omdat die zou bijdragen aan een betere voorlichting van ouders en meer duidelijkheid geeft over het soort programma's. Nederland kent sinds 2002 Kijkwijzer die door het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media, kortweg NICAM, wordt uitgevoerd namens de minister.

NICAM dient een jaar na invoering van de nieuwe classificaties een evaluatie aan de minister te sturen. NICAM is een branchebrede organisatie waarvan het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers van de Vereniging van Commerciële Omroepen, Nederlandse Publieke Omroep, NVPI, Nederlandse Vereniging Film- en Bioscoopexploitanten en de Nederlandse vereniging van Entertainment Retailers met D66'er Boris van der Ham als onafhankelijk voorzitter.

De classificaties gelden wat betreft televisie-uitzendingen voor algemeen vrij te ontvangen zenders; specifieke abonneezenders en bepaalde video-on-demand content hebben daarbij een uitzonderingspositie.

www.kijkwijzer.nl
www.rijksoverheid.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie