Mediabrief Arie Slob: vooralsnog geen regiovensters meer bij NPO
18-11-2019 14:27:00 | Door: David de Jong | hits: 1913 | Tags:

De NPO zal vooralsnog geen regiovenster introduceren. Dit blijkt uit de Mediabrief 2019 van minister Arie Slob. Van 1 april 2019 tot 30 juni 2019 was in de regio's Gelderland, Fryslan en Rijmond op NPO2 een kort geregionaliseerd nieuwsprogramma te zien na het NOS Journaal van 18:00 uur.

Arie Slob stelt dat de regiovensters succesvol waren en van toegevoegde waarde is. 52 procent van ondervraagden zegt geïnteresseerd te zijn in het specifieke regionieuws op NPO2. De samenwerking is samen met VodafoneZiggo, KabelNoord en CAI Harderwijk tot stand gekomen.

NPO en de koepelorganisatie van regionale omroepen RPO stellen voor een definitieve uitrol als voorwaarde dat alle kosten door het ministerie van OCW gedragen worden. Het zou volgens NPO, RPO en partijen als KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile in totaal 11,1 miljoen euro per jaar kosten aan techniek en programmering. De minister stelt dat daar geen ruimte voor bestaat in zijn begroting. De minister stelt verder dat het technisch ingewikkeld zou zijn om de regiovensters uit te zenden. De facto moeten er 13 versies van NPO2 worden aangeboden die technisch moeten worden ingepast. In landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn deze technieken standaard bij hun publieke omroepen.

De minister stelt in gesprek te gaan met NPO, RPO en de grote distributeurs om te bezien of er alternatieve mogelijkheden zijn. Daarbij wordt overigens de omvorming van NPO3 naar NPO Regio meegenomen. De bedoeling is dat dat per 2022 het geval zal zijn.

www.npo.nl
www.stichtingrpo.nl
www.rijksoverheid.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie