Mediaset Espana en Atresmedia krijgen megaboete voor kartelvorming in televisiereclamemarkt
14-11-2019 15:36:00 | Door: David de Jong | hits: 2438 | Tags:

De Spaanse kartelwaakhond CNMC heeft Mediaset Espana en Atresmedia een boete van in totaal 77,1 miljoen euro gegeven vanwege kartelvorming en oneerlijke concurrentie in de markt van televisiereclame.

Volgens de Spaanse mededingingsautoriteit hebben beide bedrijven een dusdanig commercieel beleid opgesteld bij de verkoop van televisiereclame dat ertoe leidt dat ze samen 85 procent van de markt beheersen. Gevolg daarvan is volgens CNMC dat andere partijen beperkt worden in hun reclame-exploitatiemogelijkheden waardoor ze uit de markt worden verdreven. De publieke omroep RTVE mag sinds eind 2009 geen reclamezendtijd meer verkopen.

Om het kartel te vormen, zouden Mediaset en Atresmedia een hoog minimuminvesteringsbedrag vragen aan adverteerders die overeenkomt met een significant percentage van het algehele reclamebudget van adverteerders. Als adverteerders dat niet wilden, kregen ze in feite een soort boetes.

Zowel Mediaset als Atresmedia betaalden vervolgens incentives aan mediabureaus middels aanvullende premiums. Deze vergoedingen was op voorwaarde dat mediabureaus voldoende omzetvolume bij Mediaset en Atresmedia realiseerden. Het inkomen van deze aanvullende premiums bleken een belangrijk deel van de omzetten te zijn van de mediabureaus.

Daarnaast verplichtten de mediabedrijven om bundels te kopen waardoor adverteerders verplicht waren zowel op minder bekeken als goed bekeken zenders te adverteren. Mediaset en Atresmedia programmeerden hun zenders daarbij op zo een manier dat dezelfde advertenties op hetzelfde moment te zien waren op de verschillende zenders zodat de kijkers deze niet mis zouden lopen.

CNMC is van mening dat hiermee niet alleen kleinere concurrenten worden benadeeld, maar dat in algemene zin de algehele audiovisuele markt van gratis te ontvangen telveisie wordt benadeeld omdat door de onmogelijkheid om reclame te kunnen genereren, het investeren in content wordt bemoeilijkt.

De Spaanse toezichthouder stelt dat de mediabedrijven de Europese regels met de benaming vertical single-branding agreements that impose a minimum purchase requirement, overtreden.

Alhoewel Mediaset Espana en Atresmedia elk hun eigen regels hadden, bleek dat deze onderling behoorlijk overeenkwamen.De boete voor Mediaset Espana, dat in handen is van het Italiaanse Mediaset met de familie Berlusconi als referentie-aandeelhouder, is 38,9 miljoen euro. RTL Group heeft een belang van 18,7 procent in Atresmedia dat een boete verkreeg van 38,2 miljoen euro. Beide bedrijven moeten hun commercieel beleid aanpassen, maar kunnen binnen enkele maanden nog bij een Spaanse rechter in beroep gaan.

Mediaset Espana heeft middels een persverklaring aangegeven het oordeel van CNMC totaal onterecht te vinden. Een belangrijke reden om in beroep te gaan is volgens Mediaset Espana de gebrekkige onderbouwing van de reclamemarkt. Die zou volgens Mediaset niet alleen als televisiereclamemarkt gedefinieerd kunnen worden, maar is volgens Mediaset onderdeel van een totale reclamemarkt waar ook internet een belangrijk onderdeel van is. CNMC heeft dat buiten beschouwing gelaten. Daarnaast zou het causaal verband van de gedragingen van Mediaset Espana en marktverstoringen niet voldoende zijn aangetoond en zou Mediaset zelve niet zijn betrokken in het onderzoek. Verder bestrijdt Mediaset Espana  dat de gedragingen zouden passen in de Europese definitie van verticale kartelvorming. Mediaset Espana heeft de rechter ook een verzoek gedaan tot opschorting van de opgelegde maatregelen totdat de bodemprocedures zijn afgerond.

Mediaset is niet onebekend met uitspraken rondom kartelvorming. In Italië is Mediaset meermaals in de afgelopen decenia daarvoor veroordeeld.

Mediaset Espana bestaat uit onder meer de zenders TeleCinco, Quatro,Divinity, FDF, E.Energy, Be Mad, Boing. Atresmedia bestaat uit onder meer de zenders Antena 3, La Sexta, Neon, Nova, Mega en AtresSeries.

www.gruppomediaset.it
www.mediaset.es
www.atresmediacorporacion.com

www.cnmc.es

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie