Mediasynced: effect adverteren NOS Journaal
14-04-2021 11:34:00 | Door: David de Jong | hits: 1053 | Tags:

Mediasynced heeft onderzoek gedaan naar de effecten van adverteren rondom het NOS Journaal. Sinds de coronacrisis wordt meer naar het nieuws gekeken, waarbij mensen gemiddeld per dag 37 minuten naar nieuws kijken.

Het NOS Journaal van 20:00 uur had in januari en februari 2021 volgens Stichting Kijkonderzoek ruim 2 miljoen kijkers. In maart 2021 haalde het NOS Journaal nooit minder dan 2 miljoen kijkers en van 14 tot 31 maart telkens meer dan 3 miljoen kijkers.

De Bereikblokken Monitor analyseert op frequente basis wat het effect is van adverteren rondom specifieke programma’s met een groot bereik. Met behulp van Spotalytics wordt het uplift in zoekgedrag tot maximaal 10 minuten na de spot gemeten. 

In dit onderzoek zijn bijna 230 adverteerders geanalyseerd verdeeld over 15 verschillende categorieën in de periode 1 november 2020 tot 19 januari 2021 waarbij 1059 uitzendingen zijn gemeten met 229 unieke adverteerders. FMCG (Fast Moving Consumer Goods) zijn uitgesloten omdat die vooral offline verkopen. Scores van 1000 procent of meer zijn minder makkelijk re realiseren voor grotere adverteerders in verband met een hogere baseline op search.

In de categorie Huis & Tuin en op de eerste plaats staat Beterstoken met 5867 procent uplift. Sommige categorieën lieten een opvallend hoge uplift zien zoals Huis & Tuin (Top 5: gemiddeld 3075 procent uplift), Goede Doelen (Top 5: gemiddeld 2456 procent uplift), Gezondheid & Verzorging (Top 5: gemiddeld 2821 procent uplift).
Het valt op dat vooral partijen met een sterk e-commerce platform goed scoren en een hoge uplift tonen. Voorbeeld in Fashion is Mr Marvis; een echte online speler met slechts 1 fysieke flagship store. Zo ook Polestar in de categorie Automotive die ook sterk inzet op de mogelijkheid een auto online te bestellen, met een optimale klantbeleving.  Ook interessant is dat een  duidelijke uplifts gemeten wordt binnen de categorie Supermarkten, een categorie waar e-commerce steeds belangrijker wordt.  In de categorie Automotive op nr 1 is Polestar (Volvo car group) als geduchte concurrent van Tesla te zien met een uplift van 1902 procent. 

Volledige resultaten zijn hier te vinden

www.mediasynced.com


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie