Minister Arie Slob betaalt 12,4 miljoen voor Eurovisie Songfestival uit Algemene Mediareserve
04-12-2019 13:46:00 | Door: David de Jong | hits: 5203 | Tags:

Minister Arie Slob heeft toestemming gegeven om 12,4 miljoen euro extra over te laten maken aan de NPO ten behoeve van Eurovisie Songfestival dat in mei 2020 in Rotterdam zal worden georganiseerd. De gelden komen uit de Algemene Mediareserve. Daarbij schrijft Arie Slob aan de Tweede Kamer dat de gelden afkomstig zijn uit verwachte hogerenetto reclame-opbrengsten van de STER. Eind vorig jaar werden 150 miljoen euro aan STER-opbrengsten verwacht. Dit bedrag is bijgesteld naar 173 miljoen euro.

De Christenunie-minister vraagt de NPO wel extra aandacht voor de toegankelijkheid van het Eurovisie Songfestival voor mensen met een beperking, alsmede scholieren en wil daar met de NPO concrete afspraken over maken.

Het Commissariaat voor de Media zal als beherend uitvoerder van de gelden de gelden overmaken.

Voor het songfestival zal naast de 12,4 miljoen euro uit de mediareserve, 9,6 miljoen euro worden betaald middels de European Broadcasting Union, sponsorgelden en ticketinkomsten. De NPO zelve zal 2,5 miljoen betalen en AVROTROS 2 miljoen euro bijdragen.

Er was afgelopen half jaar regelmatig politieke discussie over wie de kosten van het Eurovisie Songfestival diende te betalen. De NPO deed een beroep op de regering om bij te springen. Zowel minister-president Mark Rutte als minister Arie Slob wilde niet dat dit uit belastinggelden betaald zou worden.

Tijdens het debat over de mediabegroting liet minister Arie Slob blijken niet te willen dat dat Nederland in 2020 opnieuw het Eurovisie Songfestival wint. Arie Slob: "Dat moeten wij niet hebben. Ik ga niet over de inzending die moet komen, dat is maar goed ook.  Voor linkse partijen is geld uitgeven van een ander altijd makkelijk, zeker als het van een ander is. We kunnen als Nederland maar beter niet nog eens winnen volgend jaar dan hebben we een probleem."

AVROTROS, verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending, trekt zich van het standpunt van de Nederlandse regering weinig aan. Famke Kroese, communicatie-adviseur bij AVROTROS: "AVROTROS heeft de ambitie om, net als in de afgelopen jaren, de best mogelijke inzending naar het Eurovisie Songfestival te sturen. Naast dat het Eurovisie Songfestival voor ons voor verbinding staat, blijft het ook een wedstrijd waar we aan deelnemen. Wij gaan met de Nederlandse delegatie in 2020 ons uiterste best doen om Nederland trots te maken en wederom hele hoge ogen te gooien."

Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit zullen het Eurovisie Songfestival op dinsdag 12, 14 en 16 mei vanuit het Rotterdamse Ahoy presenteren.

www.rijksoverheid.nl
www.npo.nl
www.ebu.ch

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie