Minister Franc Weerwind (D66) stribbelt tegen bij parlementaire wil tot verbod gokreclames
14-02-2022 00:00:00 | Door: David de Jong | hits: 1373 | Tags:

Minister Franc Weerwind (D66) stribbelt tegen bij een door een meerderheid van de Tweede Kamer gewenst verbod op ongerichte gokreclames. In een interpellatiedebat gaf de minister voor rechtsbescherming op 10 februari 2022 aan uitvoering te willen geven aan de geest van de op 16 december 2022 aangenomen motie. Daarbij heeft de minister aangegeven eerst een analyse te willen maken van (on)mogelijkheden en dilemma’s.  Ook wees de minister erop dat een wetswijziging met een reclameverbod één tot twee jaar voorbereiding vraagt.

Indieners willen per april verbod

Michiel van Nispen, namens de SP hoofdindiener van de motie, gaf aan dat één tot twee jaar veel te lang is, aangezien de regering bij bepaalde andere onderwerpen veel sneller wetswijzigingen door het parlement weet te loodsen. De SP’er wil dat voor april 2022 er linksom of rechtsom een verbod op ongerichte reclame voor online gokspelen zal zijn, in ieder geval op televisie, radio en internet. De minister gaf in reactie aan dat hij gebonden is aan bepaalde grenzen die wet- en regelgeving stellen, maar wil zich wel maximaal stretchen om wat de Tweede Kamer beslist.

Bestookt met gokreclames

De Tweede Kamer sprak 16 december 2021 per motie op initiatief van de SP, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, CDA, Bij1, PvdD, SGP, Volt en Denk uit dat er een grote toename is van het aantal uren dat mensen doorbrengen op onlinegoksites en dat consumenten bestookt worden op allerlei media met een grote hoeveelheid ongerichte reclames voor kansspelen.

De Tweede Kamer stelt daarbij dat het aanwakkeren van het deelnemen aan kansspelen niet het doel was van het legaliseren van online kansspelen, maar nu in feite wel het resultaat is, met mogelijk grote maatschappelijke gevolgen, zoals financiële problemen en verslavingsproblematiek.

Het grote aantal reclames staat daarbij volgens 82 leden van de volksvertegenwoordiging (dankzij de steun van de PVV) niet in verhouding met het doel van de Wet kansspelen op afstand, namelijk het realiseren van kanalisatie naar legaal aanbod.

Ook Sander Dekker wilde eerst analyse

Sander Dekker (VVD), de voorganger van Franc Weerwind, schreef op 6 januari 2022 aan de Tweede Kamer nog dat een gedegen analyse nodig is van  de effecten en de mogelijkheden van een verbod. In december 2022 stemden VVD, D66, Forum voor Democratie, Groep van Haga en de BoerenBurgerBeweging tegen de motie om tot een reclameverbod te komen voor online gokspelen.

Motie om alsnog uitvoering te geven aan de motie

SP, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, CDA, Bij1, PvdD, SGP, Denk en Volt (gezamenlijk goed voor 62 leden), laten dinsdag 15 februari 2022 een motie ter stemming komen waarin de regering verzocht wordt zo spoedig mogelijk uitvoering te geven aan de aangenomen motie door een verbod in te stellen op ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen.

PVV zorgt voor meerderheid

Indien de PVV opnieuw voor deze motie zal stemmen, zal deze opnieuw zijn aangenomen waarmee de regering voor het blok wordt gezet. De motie stelt dat de regering niet van plan is de eerder aangenomen motie waarin de wens tot een reclameverbod staat, uit te voeren zonder dat daar zwaarwegende argumenten voor worden gegeven. Daarom vragen de indieners dat het reclameverbod er alsnog moet komen.

Gevolgen reclameverbod en rol D66

Indien er een reclameverbod komt voor online gokspelen zal dit voor partijen als Ster (die de reclames bij de NPO verkoopt), Ad Alliance (RTL Nederland) en Talpa Network alsmede de staatsdeelnemingen Holland Casino en Nederlandse Loterij (Toto) en de andere vergunde goksites  van invloed zijn op hun activiteiten. Opvallend is daarbij dat Alexander Pechtold, voormalig fractievoorzitter en oud-minister van D66 die tegen het reclameverbod is, voorzitter is van de Raad van Commissarissen van de Nederlandse Loterij. Franc Weerwind, de verantwoordelijk minister is ook van D66.

Helma Lodders die van januari 2010 tot 30 maart 2021 Tweede kamerlid was voor de VVD, is sinds september 2021 voorzitter van VNLOK, de Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders. De VVD is net als D66 ook voor behoud van de gokreclames.

www.tweedekamer.nl
www.rijksoverheid.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie