Minister Franc Weerwind komt met verbod op ongerichte reclame kansspelen; tot die tijd geen BN'ers
18-03-2022 00:34:00 | Door: David de Jong | hits: 1343 | Tags:

Minister Franc Weerwind (D66) streeft ernaar voor komende zomer een wetsvoorstel ter consultatie voor te leggen om ongerichte reclame voor online kansspelen te verbieden, met uitzondering van sponsoring. De effecten op de kansspeldoelen, de uitvoeringsconsequenties en de financiele consequenties moeten eerst in kaart worden gebracht ter onderbouwing van het wetsvoorstel.

Dit in reactie op moties van de SP, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, CDA, Bij1, PvdD, SGP, Volt en Denk in december 2021 en februari 2022 die een wettelijk verbod op online kansspelreclame vraagt. Deze moties kregen een meerderheid verkreeg in de Tweede Kamer dankzij de steun van de PVV.

Ook kijkt de minister naar tijdsvensters voor online banners en video om te voorkomen dat het reclameaanbod zich naar de online omgeving verplaatst. .

Naast een wettelijk verbod wil de minister in aanloop daarnaar verder beperkingen opleggen voor kansspelreclame. Het inzetten van rolmodellen zal worden verboden. Thans is dat al verboden als rolmodellen jonger dan 25 jaar zijn of zich daarop richten. De bedoeling is dat verbod per juni 2022 in te laten gaan.

Ook is de D66-minister gesprekken met de sector aangegaan waaronder brancheverenigingen VNLOK en NOGA om met zelfregulering te komen. Daaruit zal middels zelfregulering een einde op online kansspelreclame via de landelijke en regionale radio, geprinte media en buitenreclame komen. Buitenreclame blijft wel mogeljik in het kader van sportsponsoring in stadions.  Ook zal het tijdsvenster voor de reclames worden ingekort op televisie van 22:00 tot 06:00 uur waarbij maximaal één online kansspelaanbieder per reclameblok zal zitten.

Programmasponsoring is hiervan uitgezonderd. De bedoeling is dat deze maatregelen per 1 april 2022 of zeer spoedig daarna van kracht worden. De bedoeling is de afspraken via de reclamecode te gaan vastleggen.De brancheorganisaties willen alleen nog rolmodellen boven de 35 jaar en als het om sporters gaat alleen als ze minstens 2 jaar gestopt zijn met sporten en komen er bewustwordingsteksten bij de reclames..De grenswaarde voor substantieel bereik onder minderjarigen wordt verlaagd van 25 procent naar 20 procent.

www.rijksoverheid.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie