NBC/Comcast verkoopt belang in Euronews
22-04-2020 11:36:00 | Door: David de Jong | hits: 1948 | Tags:

NBC Universal heeft haar belang in de nieuwszender Euronews verkocht. NBC Universal, dat onderdeel is van Comcast, kocht in 2017 een belang van 25 procent. De oorspronkelijke bedoeling was dat Euronews haar naam zou wijzigen in Euronews NBC en dat de pan-Europese nieuwszender ook NBC News-producties zou uitzenden.

Destijds werd het belang voor 30 miljoen dollar gekocht. Hoeveel NBC Universal gekregen heeft voor de verkoop van het belang, is niet bekendgemaakt. De Egyptenaar Naguib Sawiris bezit via Media Globe Networks met de verkoop 88 procent van Euronews. 12 procent is in handen van een aantal publieke omroepen, waaronder France Televisions en de Italiaanse Rai (die de zender in 1993 hebben opgericht).

Sinds 2012 is de pan-Europese nieuwszender voor de meerderheid in handen van de Egyptische ondernemer. Euronews zendt in 10 versies uit en heeft in nog eens twee talen extra ook een websiteversie. In 2017 startte Euronews daarbij met aparte kanalen voor elke taal. Euronews ontvangt van de Europese Commissie een subsidie.

In 2018 werd Comcast eigenaar van Sky en daarmee ook eigenaar van de nieuwszenders Sky News (Verenigd Koninkrijk), Sky TG24 (Italië) en Sky News Arabia (joint venture). NBC News heeft het plan om een nieuwe wereldwijde nieuwszender op te zetten onder de naam NBC Sky World News. Dit plan is voorlopig op de lange baan geschoven, maar lijkt met de verkoop van het belang in Euronews nog steeds aan de orde.

www.nbcuniversal.com
www.nbcnews.com
www.comcast.com
www.skygroup.sky

www.euronews.net


 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie