NLZIET telt minder dan 100.000 abonnees
22-08-2019 17:11:00 | Door: David de Jong | hits: 3615 | Tags:

De online videodienst NLZIET telt minder dan 100.000 abonnees. Dit bevestigt een woordvoerder  van NLZIET op de vraag van het Nederlands MediaNetwerk hoe het kan dat de must carry-zenders van bijvoorbeeld de VRT niet worden aangeboden en daar ook geen ontheffing voor is gevraagd.

Onder de 100.000 abonnees geldt geen must carry-plicht, dus het ontbreken van die zenders geeft aan dat het aantal abonnees die grens niet overschrijdt. Het precieze aantal abonnees wil NLZIET niet prijsgeven.

NLZIET is een samenwerking van NPO, RTL Nederland en Talpa Network. De dienst biedt zowel de on demand als lineaire content van deze zendergroepen, waarbij de content van NPO Start Plus, Kijk en RTL XL integraal wordt aangeboden. Andere aanbieders bieden slechts zeven dagen terugkijken. NLZIET is sinds oktober 2017 actief in de huidige opzet. Tegelijkertijd is ook RTL Nederland actief met Videoland.

De NPO meldde op 22 augustus 2019 aan NU.nl dat de eigen dienst NPO Start Plus inmiddels meer dan 250.000 betalende abonnees telt die 2,95 euro per maand betalen om de NPO-uitzendingen langer te kunnen terugzien in een hogere uitzendkwaliteit dan bij NPO Start. Het is voor het eerst dat NPO Start Plus abonneecijfers bekendmaakt. De NPO maakte dit bekend in de weken voordat de Tweede Kamer zal spreken over de brief van minister Arie Slob die stelt dat NPO Start Plus aan striktere voorwaarden onderworpen zal worden. Dit opdat de dienst zich enkel toelegt op het langer beschikbaar houden van programma's tegen een kostendekkend tarief.

Via een eigen blogposting van de NPO, kondigt deze aan dat de dienst in het voorjaar van 2020 tot NPO Plus zal worden omgedoopt en voor kijkers die dat willen, het aanbod verder personaliseren en nog beter afstemmen op de persoonlijke voorkeuren. Daarmee lijkt het erop dat de NPO een andere koers wil dan de minister van OCW, ook met het benoemen van de dienst tot onmisbaar.

NPO Start Plus wordt in de praktijk veel meer gepromoot bij de NPO dan NLZIET. Een woordvoerder: "Als NPO staan we hoe dan ook voor keuzevrijheid en willen we het publiek ook de mogelijkheid blijven bieden om alleen de publieke on-demanddienst voor een lager tarief af te nemen. Er zijn regelmatig spotjes van NLZIET uitgezonden op de zenders van de publieke omroep."

In de praktijk prijst de NPO haar eigen dienst NPO Start Plus veel prominenter aan en wordt NLZIET mondjesmaat aangeprezen. Zo is NLZIET bij de NPO op haar website uiteindelijk wel te vinden, maar wordt pas na meerdere keren klikken als laatste optie aangeboden. RTL Nederland heeft op haar eigen zenders NLZIET wel veelvuldig gepromoot.

www.nlziet.nl
www.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie