NLZiet draait in 2020 breakeven, in 2021 winstgevend
01-07-2020 16:14:00 | Door: David de Jong | hits: 2311 | Tags:

Het videoplatform NLZiet verwacht het kalenderjaar 2020 voor het eerst breakeven te kunnen afsluiten. In 2021 wordt winst verwacht. Dit blijkt uit de jaarrekening van de NPO en een reactie van directeur Niels Baas. NLZiet biedt de content van haar participanten NPO, RTL Nederland en Talpa Network alsmede regionale publieke zenders zowel lineair als on demand tot 1 jaar terug, aan voor 7,95 euro per maand.

In 2019 heeft de NPO net als RTL Nederland en Talpa Network 300.000 euro verstrekt als lening aan NLZiet. NLZiet heeft daarmee in totaal 900.000 als lening verkregen. In totaal is door de NPO 1,9 miljoen euro verstrekt. In 2020 zal worden besloten een uitgeleend bedrag van 1,7 miljoen om te zetten in zogeheten ledenkapitaal. Dit zal ook voor RTL Nederland en Talpa Network gelden. NLZiet is qua rechtsvorm een coöperatieve vereniging met als participerende leden de NPO, RTL Nederland en Talpa Network. NLZiet bestaat sinds 2014 en biedt sinds 2017 ook lineaire kanalen aan.

De NPO stelt in haar jaarrekening 2019 dat "gezien de groeiende abonnee-aantallen en afnemende investeringsbehoefte het de verwachting is dat  NLZiet vanaf 2020 geen additionele financiering nodig heeft."

Niels Baas, directeur bij NLZiet: "We verwachten dat we dit jaar breakeven zullen draaien. Volgend jaar is mijn verwachting dat we winst zullen maken. Het gaat goed met NLZiet."

Martijn van Dam, lid van de Raad van Bestuur van de NPO zei onlangs in een interview met NRC Handelsblad dat NLZiet in toenemende mate een alternatief wordt voor het televisie-abonnement. De oud PvdA-staatssecretaris pleitte daarbij voor een extra, goedkoper basisabonnement op NLZiet, dat geen toegang geeft tot alle video, maar wel tot alle livezenders en een week terugkijken op de zenders van NPO, RTL Nederland en Talpa Network.

In reactie hierop meldt Niels Baas dat het nog niet gelukt is de andere participanten te overtuigen hiervan.

Niels Baas: " Elk initiatief dat bijdraagt aan de verdere groei van NLZiet juich ik uiteraard toe. Zo heb ik eerder ook al eens gepleit voor een gratis, advertentie gedreven, variant. Een lineaire versie met 7 dagen catch-up voor een scherpe prijs zal zeker ook bijdragen aan onze groei. Helaas hebben alle partijen elkaar nog niet kunnen vinden in een verbreding van de NLZiet propositie."

RTL Nederland dat ook actief is met Videoland, zal dit najaar Videoland verbreden met meerdere abonnementsvormen. Zowel Talpa Network als RTL Nederland zijn in grotere mate dan de NPO afhankelijk van inkomsten van distributeurs, waarbij een te aantrekkelijk NLZiet mogelijk kannibaliserend werkt daarop. De NPO verkreeg in 2019 41,7 miljoen euro van distributeurs.

www.nlziet.nl
www.npo.nl
www.rtlnederland.nl
www.talpanetwork.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie