De toekomst van NLZiet na overname Talpa Network door RTL Nederland
02-07-2021 13:05:00 | Door: David de Jong | hits: 2700 | Tags:

De transactie waarbij Talpa Network onderdeel wordt van RTL Nederland betekent dat de situatie voor NLZiet wijzigt, aangezien RTL Nederland met de NPO samen partners zouden blijven van NLZiet. Wat betekent dit?

NLZiet is thans een coöperatief met drie gelijkwaardige leden (partners): NPO, RTL Nederland en Talpa Network. Na de overname van Talpa Network en fusie met RTL Nederland, blijven er twee partners over: NPO en RTL Nederland, tenminste indien de mededingingsautoriteiten de overname/fusie toestaan. 

Niels Baas, directeur van NLZiet vindt het voornemen van Talpa en RTL om samen verder te gaan niet onlogisch. Niels Baas: "De grote concurrentiestrijd zal zich meer en meer gaan richten op het streamingvlak en een gevecht in het lineaire domein, dat zich de afgelopen jaren voltrok, heeft strategisch mijns inziens steeds minder toegevoegde waarde. Er zit veel synergie potentieel tussen beide bedrijven en als dit geïnvesteerd wordt in lokale content is dat een van de beste wapens in de concurrentiestrijd met internationale platforms."

"Mijn verwachting is dat de samenwerking tussen NPO en de commerciëlen nog steeds heel relevant is omdat een plek waar (zo goed als) al het Nederlandse aanbod samenkomt voor de kijker het prettigst is. Dit kunnen de omroepen op het vlak van distributie natuurlijk (wederom) overlaten aan een derde aggregator echter is het zowel vanuit publiek als commercieel oogpunt veel wenselijker dit zelf gezamenlijk te doen."

Op de vraag of RTL Nederland zich zou kunnen concentreren op het voor consumenten iets goedkoper beschikbare Videoland waar ook de lineaire zenders van RTL Nederland op worden uitgezonden, stelt Niels Baas dat NLZiet juist complementair is op Videoland.

Niels Baas: "Op dit moment vervullen Videoland en NLZiet een andere rol en bedienen een andere behoefte. NLZiet is er voor de cord cutter/online only kijker die gemak, voordeel en flexibiliteit zoekt en voldoende heeft aan een smaller aanbod lineaire kanalen omdat hij ook graag andere streamingdiensten kijkt zoals bijvoorbeeld Netflix of Videoland. Deze platforms moeten het nu primair hebben van exclusieve originals en zijn daarmee heel goed complementair aan NLZiet of een traditioneel tv-abonnement.

De deelnemers binnen NLZIET hebben aangegeven zich voor langere termijn te committeren aan het gezamenlijke platform, aangezien de internationale concurrentie komende jaren alleen nog maar heviger gaat worden.

Niels Baas vreest aldus niet dat RTL Nederland zich terugtrekt uit NLZiet. Zelfs als dat gebeurt, heeft RTL Nederland de verplichting de eigen content nog enkele jaren te blijven leveren als de NPO met NLZiet doorgaat. In alle gevallen zullen bij de overname/fusie de NPO en RTL Nederland in overleg moeten hoe de verhoudingen gereguleerd worden. Het is niet zo dat automatisch RTL Nederland twee derde van het ledental zal vormen. NPO en RTL Nederland kunnen afspreken een evenwaardige verhouding te bereiken en/of een andere partij toe te laten. De NPO is zelf actief met het kosteloze NPO Start en NPO Plus. Laatstgenoemde telt meer dan 500.000 abonnees die 2,95 euro per maand betalen. RTL Group rapporteerde dat Videoland meer dan 1 miljoen abonnees telt en de ambitie heeft  flink te groeien.

Niels Baas: "Ik pleit al langer voor een intensievere samenwerking tussen Nederlandse mediaconcerns door naast de betaalde variant ook een gratis versie van NLZiet te lanceren om een stevigere positie in te nemen tegenover partijen als Youtube, Disney, Amazon en Netflix." De participanten NPO, RTL Nederland en Talpa Network hebben daar tot nu toe geen overeenstemming over bereikt."

NLZiet biedt thans voor 7,95 euro per maand de content van NPO Plus, RTL XL en Kijk aan alsmede de lineiare zenders NPO1, NPO2, NPO3, NPO1 Extra, NPO2 Extra, NPO Zappelin, NPO Nieuws, NPO Politiek, RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTL Z, RTL Lounge, RTL Telekids, RTL Crime, Veronica, Net5, SBS6, SBS9 en TV538. Van derde partijen worden de regionale tv-zenders, AT5 en Insight TV aangeboden. De (content van) lineaire tv-zenders van de VRT, Walt Disney Company en Discovery worden niet aangeboden. RTL Group, RTL Nederland en Talpa Network kunnen tot aan de beslissing van de mededingingsautoriteiten geen concrete openbare uitspraken doen over wat na de transactie precies gedaan zal worden door RTL Nederland met Talpa Network.

www.rtlgroup.com
www.rtlnederland.nl
www.talpanetwork.com
www.npo.nl
www.nlziet.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie