NOS en NTR blijven zelfstandig; wel alliantie
20-11-2020 06:00:00 | Door: David de Jong | hits: 3707 | Tags:

De NOS en NTR blijven zelfstandig met een eigen organisatie en eigen huishouding en starten een alliantie op het vlak van programma-inhoudelijke samenwerking. Dit is het resultaat van het verzoek van minister Arie Slob om bestuurlijk te gaan samenwerken. De minister doelde daarbij op een bestuurlijke fusie. Dit omdat de NTR en NOS twee taakomroepen zijn met elk een eigen directie, Raad van Toezicht en ondersteunende organisatie.

De directeuren bij de NOS, thans Gerard Timmer (mede-oprichter van het centrumlinks/progressief georienteerde BNNVARA) en Geert Hofman krijgen elk 193.955 euro aan salaris en mogen dit inkomen met de gewijzigde inkomensregels verhogen naar 209.000 euro (WNT-maximum 2021).  PvdA-politicus Rob van Gijzel is sinds eind 2018 voorzitter van de Raad van Toezicht van de NOS. CDA'er en ondernemer Marcel Wintels is voorzitter van de Raad van Toezicht van de NTR.

Waarnemend NTR-directeur Willemijn Francissen zal mogelijk - als zij over 4 jaar nog steeds NTR-directeur is - haar salaris uiterlijk in 2027 iets moeten laten dalen naar 176.000 euro. Alhoewel de NTR en NOS in hun persverklaring niet spreken over de optimalisatie van backoffice, stelt de minister dat gekeken zal worden naar zaken als inkoop, opleidingen en de doorstroom van personeel. 

De aangekondigde alliantie zal bijvoorbeeld gaan over programmatische samenwerking tussen School-tv (NTR) en het Jeugdjournaal (NOS) alsmede kennis delen tussen de NOS en de Wetenschaps en Geschiedenis-afdelingen van de NTR. Verder wordt gezocht naar verbreding van al bestaande samenwerking zoals Nieuwsuur en gezamenlijk gebruik van studio's. In 2022 zal de samenwerking worden geëvalueerd.

De NTR komt voort uit de NPS, die in 1995 een afsplitsing was van de NOS. De NTR is een resultaat van een fusie in 2010 van de NPS, Teleac/NOT en RVU (Educom). Nederland is een van de weinige landen wereldwijd waar er meerdere publieke landelijke omroeporganisaties bestaan met programma's op dezelfde (NPO)-zenders en met een publieke taakopdracht.

www.npo.nl
www.nos.nl
www.ntr.nl
www.rijksoverheid.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie