NPO 1 4K bij VodafoneZiggo met EK Voetbal alleen in duurste pakketten; bij KPN voor alle abonnees
21-05-2021 12:43:00 | Door: David de Jong | hits: 2731 | Tags:

NPO1 4K zal vanaf 11 juni bij Ziggo te zien zijn in de duurste pakketten met het EK Voetbal 2021. Bij KPN zal NPO1 4K voor alle abonnees te zien zijn.  Of ook de Olympische Spelen in 4K zullen worden aangeboden en of ook andere operatoren NPO1 4K zullen aanbieden, is niet duidelijk. De Nederlandse Publieke Omroep heeft daartoe overeenstemming bereikt met VodafoneZiggo en KPN. De uitzendingen van alle op NPO1 uitgezonden wedstrijden zullen in HDR/HLG plaatsvinden, waarmee het beste kleurenresultaat bereikt wordt.

Ziggo biedt NPO 1 4K gecodeerd aan en is aldus alleen te zien met de operator gebonden decoder Mediabox Next, waarmee de zender niet voor alle 3,8 miljoen abonnees te zien is. Alleen de 670.000 abonnees die een Mediabox Next hebben kunnen de 4K-zender aldus ontvangen. Nieuwe abonnees betalen daarbij volgens het reguliere tarief minimaal 73,90 euro per maand omj de met overheidsgeld betaalde NPO-zender in de hoogste beeldkwaliteit te zien. Ontvangst via zogeheten CI+ modules is voor Ziggo-klanten niet toegestaan.

Bij KPN hebben klanten wel de geschikte Arris VIP5202 of ZTE VXV8001 nodig. Alle klanten die zich aanmelden bij KPN voor een televisie-abonnement verkrijgen deze box. 

De NPO blijkt bij Ziggo niet als voorwaarde te hebben gesteld dat NPO1 4K alleen free to cable uit mag worden gezonden voor alle abonnees zoals bij NPO 1 HD het geval is. Dat pakket is vanaf 19,95 euro per maand (per 1 juli 20,95 euro per maand) beschikbaar. Om abonnee te worden op het duurdere pakket moet men minstens één jaar abonnee worden. Alhoewel Ziggo op haar site vermeld dat de Mediabox Next alleen geleverd wordt aan pakketten vanaf 73,90 euro per maand, wordt deze soms aan bestaande klanten ook bij iets goedkopere abonnementen vergeven. VodafoneZiggo is in vergelenheid gebracht nadat NENT Group de rechten van de Formule 1 kocht, en Ziggo Sport die per 2022 verliest.

VodafoneZiggo zegt bij monde van Marcel de Groot (CCO Consumer bij VodafoneZiggo) dat Ziggo graag toegang geeft tot favoriete content en geeft aan dat klanten een Mediabox Next nodig hebben om dit te zien. VodafoneZiggo kiest er samen met de NPO voor om de uitzendingen uitsluitend gecodeerd via DVB-C aan te bieden voor Mediabox Next-gebruikers. Bij de introductie van HD volgde Ziggo een soortgelijke strategie en tot vandaag zijn commerciele zenders door hun codering, niet in het goedkoopste televisiepakket beschikbaar. De NPO mag vanwege haar publieke karanter niet bijdragen aan winst door derden.

In 2018 boden ook Canal Digitaal en Jonaz NPO1 4K aan in hun goedkoopste zenderpakketten. Of deze providers NPO1 4K opnieuw zullen aanbieden, is niet duidelijk. NPO en Canal Digitaal is om een reactie gevraagd, waarbij ook gevraagd is of de NPO het EK Voetbal in 4K via DVB-T2 en via NPO Start/NPO Plus zal aanbieden

www.npo.nl
www.vodafoneziggo.nl
www.ziggo.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie