NPO aan de slag met innovatieteams 
13-05-2019 09:27:47 | Door: Saskia van Weert | hits: 2063 | Tags:

De NPO is van start gegaan met een nieuwe innovatiebeleid. Doelen zijn de innovatieve kracht van publieke omroepen samenbrengen en verbinden met tech-teams en start-ups. Met deze aanpak maakt de Publieke Omroep plannen mogelijk waarvoor tot nu toe geen ruimte was.

Breng de geschiedenis tot leven dankzij een hologram van Michiel de Ruyter, bereik de jeugd met virtual influencers of speel een interactief geluidsspel via de smart speaker. De NPO wil als innovatiespil in de Nederlandse mediasector vooral dit soort ideeën laten uitvoeren.

Martijn van Dam, binnen het NPO-bestuur verantwoordelijk voor innovatie en technologie: “Er komen steeds meer nieuwe technologieën die de Publieke Omroep de kans geven compleet nieuwe belevenissen te maken voor alle Nederlanders. We willen daarmee voorop lopen en zo tegelijk de innovatie in de Nederlandse mediasector stimuleren.”

Vooruitstrevende ideeën

Innovatieteams van omroepen delen hun kennis, bespreken elkaars projecten en staan open voor vooruitstrevende ideeën van start-ups. Ideeën die voortaan ook los mogen staan van al bestaande publieke programma’s. Voor internationale input is NPO in navolging van de Vlaamse publieke omroep VRT een samenwerking aangegaan met Sandbox, een Europees innovatienetwerk. Start-ups krijgen via dit netwerk de kans om hun producten verder te ontwikkelen, samen met een van de publieke omroeporganisaties.

De ideeën worden door een panel van experts van de omroepen, NPO en externe deskundigen beoordeeld, waarna de volgens hen meest kansrijke ideeën een startbudget krijgen. Voor nieuwe innovatieve publieke content is een extra budget van 2 miljoen euro beschikbaar.

Geen dubbel werk

Met een beter gestroomlijnde samenwerking zorgt de NPO er ook voor dat publiek geld goed wordt besteed. Doordat iedereen van elkaar weet welke afdeling met wat bezig is, wordt dubbel werk voorkomen en wordt dus ook geen geld verspild.

Martijn van Dam: ‘We stimuleren vernieuwing door bedrijven toepassingen te laten ontwikkelen die bij ons kunnen worden waargemaakt door onze publieke rol. Zo blijven we relevant voor het Nederlandse publiek en kunnen we een impuls geven aan het Nederlandse bedrijfsleven.’

over.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie