NPO en PowNed ruziën over uitzenden via YouTube
21-11-2019 16:55:00 | Door: David de Jong | hits: 2649 | Tags:

De Nederlandse Publieke Omroep stelt dat het mogelijk is via YouTube content van de NPO te zien, maar wel alleen via het NPO3-YouTubekanaal of als een apart YouTube-kanaal voor en programma wordt aangevraagd. De publieke omroepvereniging Powned stelde dat het verboden is dat PowNed via een eigen YouTube-kanaal haar programma's aan te bieden, en begint een zaak tegen de NPO omdat de Raad van Bestuur van de NPO apart aanbieden van PowNed-content heeft verboden. 

Dominique Weesie, oprichter, voorzitter en algemeen directeur van Powned: "Onze doelgroep keek namelijk heel vaak, maar deze keken alleen op het kanaal van PowNed. De NPO wil echter dat kijkers hun wereld eens een keer gaan verbreden. Dat de kijkers naar HUN kanaal komen om Bram en Dennis terug te kijken. Op die manier hoopt de NPO namelijk dat men in aanraking komt met bijvoorbeeld een Emma Wortelboer. Dat men zeg maar in contact komen met verantwoorde programma's. Programma's ook die, in tegenstelling tot die van PowNed, wel iets bijdragen aan onze inclusieve samenleving. De NPO kortom wil televisie spelen op internet. Wij van PowNed zijn het daar hartstochtelijk mee ONEENS. Als oprichter van GeenStijl, Dumpert en PowNed denk ik daar bovendien wel iets van te weten. Dat internet bijvoorbeeld geen televisie is. Dat internet zijn eigen zenders heeft en bezoekers juist bewust naar deze zenders komen. Omdat ze de content leuk vinden en gelijkgestemden treffen."

"En dus hebben wij nu ruzie. Want als er één omroep is die gepakt wordt met dit nieuwe beleid dan is PowNed dat wel. Online zijn wij namelijk de grootste omroep. En dat bevalt de NPO niet. De NPO heeft namelijk de ambitie zelf een grote speler te worden online. En dat betekent dat wij met ingang van 1 oktober 2019 onze programma's op de filmpjes van PowNews na, online niet meer via ons eigen kanaal aan jullie mogen laten zien. Doen wij dit wel, dan wacht ons een boete van ruim 500.000 euro. Om precies te zijn 511.897 euro. Er is zelfs gedreigd onze uitzendlicentie in te trekken."

Een woordvoerder stelt namen de Raad van Bestuur van de NPO hierover: "De NPO-organisatie coördineert de programmering van het media-aanbod op alle aanbodkanalen, zodat de beperkte beschikbare middelen zo effectief mogelijk worden ingezet.
Om versnippering te voorkomen willen we onze content ook op platforms als YouTube gebundeld aanbieden. Zo blijven de programma´s vindbaar en herkenbaar en versterken de omroepen elkaar. PowNed speelt hierin, net als andere omroepen, een belangrijke rol. Omroepen kunnen zich ook op een gezamenlijk aanbodkanaal, zoals het NPO 3-YouTubekanaal, profileren. Inclusief logo´s en doorverwijzingen. Omroepen kunnen ook via YouTube hun achterban bedienen, met bepaalde web only-titels en typerende fragmenten uit programmatitels. Ook kunnen omroepen YouTube-kanalen voor programma´s aanvragen, zoals Zondag Met Lubach en #BOOS dat succesvol hebben gedaan.
 
Met betrekking tot sancties stelt de NPO in antwoord op vragen van PowNed dat de NPO heeft uitgelegd welke sancties staan op niet naleving van de Mediawet.

Dominique Weesie stelt dat de NPO bezig is Brussel aan het spelen en dat dat alleen bedoeld zou zijn om de macht naar zich toe te trekken en omroepen als PowNed buitenspel te zetten. Dominique Weesie: "Het ontbreekt de NPO dus domweg aan argumenten. In plaats daarvan wordt direct met zware sancties gedreigd. Wij denken echt een punt te hebben Met gemeenschapsgeld gegenereerde publieke content verspreiden onder een zo´n groot mogelijk publiek. Een publieke omroep voor iedereen dus, en niet voor een select groepje van 20.000 volgers."

www.powned.tv
www.npo.nlVolg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie