NPO en RTL Nederland/Talpa oneens over toekomstmodel NLZiet
16-11-2021 19:46:00 | Door: David de Jong | hits: 2567 | Tags:

De NPO en RTL Nederland/Talpa Network zijn het oneens over het toekomstmodel van NLZiet. De NPO wil geen voorgestelde gratis versie van NLZiet, maar liever verschillende abonnementsvormen van NLZiet en daarmee keuze voor de consument via één platform. Dit blijkt uit de Mediabrief 2022 van Arie Slob en een reactie van de NPO aan Nederlands MediaNetwerk 

De NPO laat desgevraagd aan Nederlands MediaNetwerk weten dat een gratis versie zou gaan om een sterk uitgeklede versie zonder lineaire zenders en een beperkt aanbod aan content: 5 tot 10 programma's per aanbieder. Daarbij dienen gebruikers zich te registreren met hun persoonsgegevens. Die gratis versie zou ook voorzien worden van reclames en zou kijkers moeten verleiden om te betalen voor een premium-versie. 

De NPO vindt dat dit tegen de uitgangspunten is van een publieke dienst als de NPO die sinds begin 2021 online juist reclameloos dient te zijn.

Een woordvoerder namen de Raad van Bestuur van de NPO: "Bovendien behoren publieke programma's niet uit de context te worden gehaald om te dienen als marketinginstrument voor een dienst met een commercieel motief. Wij bieden onze programma's al gratis aan via NPO Start, zonder verplichte login, zonder reclame, onafhankelijk en met privacy-belofte. NLZiet werkt technisch goed en is gebruiksvriendelijk, zo blijkt ook uit de hoge klanttevredenheid. Maar ondanks alle energie en geld die we er als publieke omroep in steken, blijft het aantal gebruikers helaas achter. De dienst verdient een groter publiek."

NPO wil verschillende abonnementsvormen bij NLZiet

De NPO-woordvoerder: "Ons idee is dat NLZiet een goedkoper basisabonnement moet gaan aanbieden (naast het huidige abonnement), en dat NLZiet daarnaast hèt voorportaal moet zijn voor alle Nederlandse (betaalde) SVOD-diensten. Dat nieuwe goedkopere basis-abonnement omvat alle live-tv-zenders en 7 dagen terugkijken en daarbovenop zou dan de optie komen om losse modules te stapelen met korting, zoals Videoland, NPO Plus, en andere Nederlandse on demand-diensten op het gebied van films, documentaires, theater en cabaret. De kijker stelt op die manier zijn eigen persoonlijke pakket samen. Bovendien kunnen kleinere Nederlandse streamingplatforms zo wellicht profiteren van samenwerking met de grote mediaorganisaties. We blijven hierover constructief in gesprek met onze partners in NLZiet."

Circa 80 procent van de content bij NLZiet is afkomstig van de NPO.

Minister begrijpt verschillende uitgangspunten

Arie Slob over het verschil van inzicht in de Mediabrief 2022: “Dit heeft mijn inziens te maken met de intrinsieke spanning tussen de doelstellingen van een commerciële omroep en de doelstellingen van een publieke omroep."

De demissionair minister zegt de aarzeling te snappen van de NPO gelet op het streven om tot een reclamevrije publieke omroep te komen en zorgen bij de NPO over mogelijke aantasting van de herkenbaarheid van publiek aanbod. Toch wijst de minister er op dat juist duidelijke herkenbaarheid van het aanbod een van de voorwaarden is die zijn verbonden aan de inspanningsverplichting die de NPO heeft bij de deelname aan NLZiet.

De Raad van Cultuur adviseerde eerder dat NLZiet als platform van en voor de audiovisuele industrie die een gratis en betaalde versie kan omvatten. Wat exact in de gratis versie aangeboden zou moeten worden, heeft de Raad van Cultuur niet beschreven. De minister zag in november 2020 geen aanleiding de inspanningsverplichting voor de NPO aan te passen en laat het aan een volgend kabinet om hier verder op in te gaan. Arie Slob: “Binnen het huidige kader gaan de NPO, RTL en Talpa over de toekomst van de NLZiet en kan ik daar als minister niet in treden.”

De demissionaire minister roept de partijen op met respect voor elkaars uitgangsposities constructieve afspraken te maken met elkaar.

Een model waarbij de televisiezenders van de NPO samen met RTL Nederland/Talpa Network lineair kosteloos beschikbaar worden gesteld in combinatie met on demand-content is niet aan de orde bij NLZiet die dit thans verkoopt voor 7,95 euro per maand.

De NPO is met haar lineaire en on demand aanbod op de eigen platforms van NPO Start zonder registratie in Nederland kosteloos beschikbaar. De lineaire uitzendingen van NPO1, 2 en 3 alsmede  NPO2 Extra zijn ook via DVB-T2 kosteloos te ontvangen. RTL4, RTL5, RTL7, RTL8 en RTL Z zijn in Nederland niet kosteloos te ontvangen; een deel van de uitzendingen is na registratie te zien via rtl.nl en rtlxl.nl. Hetzelfde geldt voor de uitzendingen van Net5, SBS6, Veronica en SBS9 (Talpa Network), maar dan via Kijk.nl. De lineaire uitzendingen van de op Nederland gerichte RTL-zenders zijn in Luxemburg wèl kosteloos te ontvangen.

www.npo.nl
www.rtl.nl
www.talpanetwork.com
www.nlziet.nl
www.rijksoverheid.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie