NPO gaat verder met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden
27-02-2018 19:59:00 | Door: | hits: 2415 | Tags:

Ook in 2018 zendt de NPO programma's uit met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden. Dit zijn onder andere Flikken Maastricht (AVROTROS) op NPO, waarvan een nieuw seizoen op 2 maart begint, en de zes Nieuwe Nederlandse Films die nu elke woensdag op NPO 3 te zien zijn.

Audiodescriptie biedt de visueel beperkte kijker de kans om tv-programma's te volgen waarin relatief weinig wordt gesproken, maar waarin wel veel gebeurt, zoals dramaseries en films. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. De service is een aanvulling op gesproken ondertiteling voor blinden en slechtzienden, die de NPO bij alle buitenlands gesproken programma's met Nederlandse ondertiteling aanbiedt.

Toegankelijk

De NPO vindt het belangrijk om programma's voor alle Nederlanders toegankelijk te maken.

Shula Rijxman, NPO-voorzitter: "De publieke omroep is van iedereen en voor iedereen. Daarom zetten we zo veel mogelijk diensten in, zodat ook blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden van onze programma's kunnen genieten. Met audiodescriptie bieden we een mooie, extra service om de verhalen in onze series, films en documentaires ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk te maken. Daarom doen wij deze forse investering, hoe beperkt onze middelen ook zijn."

Behalve Flikken Maastricht (AVROTROS) krijgt het vervolg van de serie KLEM (BNNVARA), in het najaar op NPO 1, ook audiodescriptie. En naast de zes Nieuwe Nederlandse Films op NPO 3 zullen dit jaar 16 Nederlandse speelfilms, gecoproduceerd met steun van het Filmfonds, met audiodescriptie worden aangeboden. Verder is het CoBO in samenwerking met het Filmfonds bezig om enkele documentaires van deze service te voorzien en bovendien heeft ook het NPO-fonds audiodescriptie in zijn voorwaarden voor te realiseren dramaproducties opgenomen.

Pilot

De NPO begon eind 2015 met een pilot met audiodescriptie bij de dramaserie Tessa (BNNVARA), Boer Zoekt Vrouw (KRO-NCRV) en de jeugdserie Alleen op de Wereld (VPRO). In 2017 kwamen daar Penoza (KRO-NCRV), Flikken Rotterdam (AVROTROS), Circus Noël (KRO-NCRV) en Boer Zoekt Vrouw Internationaal (KRO-NCRV) bij. Ook zijn sinds 2016 alle Telefilms/Nieuwe Nederlandse Films op NPO 3 voorzien van audiodescriptie. De bevindingen van de pilot waren positief en de waardering onder de doelgroep is groot. Reden voor de NPO om er dit jaar mee door te gaan.

www.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie