NPO: inkomen Matthijs van Nieuwkerk volgens de regel, VVD keurt onderzoek af
28-03-2019 14:19:50 | Door: David de Jong | hits: 2635 | Tags:

De NPO stelt dat het inkomen van BNNVARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk volgens de regels gaat. Het inkomen van Matthijs van Nieuwkerk bedraagt volgens de laatst geopenbaarde jaarrekening van BNNVARA 580.000 euro op jaarbasis. Het inkomen van de populaire presentator is een gevolg van het respecteren van lopende contracten.  Nieuwe contracten boven een ministerssalaris zijn niet mogelijk.

Arie Slob, minister van OCW namens de ChristenUnie, had de NPO om uitleg heeft gevraagd naar aanleiding van vragen van de SP.

Matthijs van Nieuwkerk presenteert het populaire De Wereld Draait Door sinds 2018 zes maanden per jaar; daarvoor was het programma 9 maanden per jaar te zien. Dit keer ontstond deze omdat Matthijs van Nieuwkerk het programma NTR College Tour zal presenteren dat voortaan door Medialane van Iris van den Ende zal worden geproduceerd. De NPO laat zich niet uit over de constructie die tussen NTR, BNNVARA en Medialane. College Tour wordt met de presentatie door Matthijs van Nieuwkerk een coproductie met BNNVARA. De NPO heeft zelf onderzoek gedaan naar welke afspraken er onderling zijn gemaakt voor Matthijs van Nieuwkerk en wijst de erop dat er geen salariscontructie is geconstateerd.

De ophef over het inkomen van de inkomens van presentatoren bij de publieke omroep is herhaaldelijk en structureel. In 2012 vroeg ChristenUnie-kamerlid Joel Voordewind in kamervragen om het korten van de NPO voor omroepen die dit soort hoge salarisen betalen. Het deel dat boven de Wet Normering Topinkomens komt, moeten omroepverenigingen uit eigen middelen betalen; middelen die tot stand zijn gekomen dankzij hun publieke omroep-positie. De toenmalig minister wees dat van de hand.

De VVD heeft bij monde van kamerlid Thierry Aartsen al negatief gereageerd op het NPO-onderzoek en zegt in De Telegraaf dat hem onduidelijk is of er via MediaLane constructies met Matthijs van Nieuwkerk bestaan. Het VVD-kamerlid wil weten of met de uitbesteding van College Tour de kosten daarvan zijn gestegen en wenst dat alle afspraken daartoe transparant worden gemaakt. De minister heeft zelf nog geen standpunt ingenomen.

Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van NPO: "Matthijs van Nieuwkerk vervult met zijn eindeloze energie en vakmanschap al jaren een ongekend grote rol bij de uitvoering van de missie van zijn omroep BNNVARA, maar ook bij het uitvoeren van de taak van de gehele landelijke publieke omroep. Daar hebben we als NPO heel veel waardering voor. En het publiek ook, zo blijkt uit de constante hoge kijk- en waarderingscijfers voor de programma's van Van Nieuwkerk." De NPO vindt het jammer dat er ophef over de verdiensten van de presentator is ontstaan. Matthijs van Nieuwkerk is na de Koning de best verdiendende met belastinggeld gefinancierd persoon.

www.npo.nl
www.bnnvara.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie