NPO krijgt 10 miljoen extra overheidssubsidie voor cultuur: NPO2 Extra krijgt grotere verspreiding
20-11-2020 06:30:00 | Door: David de Jong | hits: 1525 | Tags:

NPO2 Extra komt vanaf december 2020 in het basispakket van VodafoneZiggo, KPN en andere distributeurs. Daarmee krijgt de themazender voor kunst en cultuur een groter bereik. 

D66-Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven eenmalig 10 miljoen euro extra te geven aan de NPO om culturele producties te laten maken en uitzenden. Dit in verband met de coronacrisis. De NPO zal de versterkte NPO2 Extra minstens vier maanden aanbieden, met een mogelijke uitloop tot zes maanden.

De cultuurminister zegt afspraken te willen maken met de NPO hoe makers die hun verhaal willen vertallen, willen laten horen of laten zien dat via de NPO kunnen doen. De NPO zelf had een actieplan cultuur ingediend, en zal zelf 4 miljoen euro uit haar begroting (die overigens grotendeels ook vanuit de overheid wordt gefinancierd), investeren. Normaal heeft NPO2 Extra 2 miljoen euro als budget voor een heel jaar.

Shula Rijxman, voorzitter van de NPO Raad van Bestuur, typeerde NPO2 Extra als een NPO4, dat circa een half jaar breed beschikbaar wordt gesteld. Het kanaal, dat weliswaar kosteloos via NPO Start is te zien, is via de distributeurs normaal gesproken alleen tegen extra betaling in pluspakketten opgenomen.

Bij Ziggo zal die niet bij alle klanten te zien zijn, aangezien een smartcard benodigd is waardoor 500.000 huishoudens de zenders niet in hun lineaire televisie-aanbod kunnen ontvangen.

De NPO is nog in gesprek met distributeurs als T-Mobile en anderen over brede verspreiding. NPO 2 Extra zal vooral concerten en voorstellingen programmeren. Omroepman Carel Kuyl en schrijfster Lisa Boersen zijn benoemd tot coördinatoren. Op de reguliere netten zal 2 uur per week worden ingeruimd om NPO 2 Extra te promoten. Het culturele aanbod is volgens de NPO vooral bedoeld als ondersteuning van de makers van kunst en cultuur. De precieze programmering van NPO2 Extra per 1 december 2020 is nog niet bekend.

Frank Volmer, algemeen directeur van de STER zegt desgevraagd nog niet in de planning te hebben reclamezendtijd op NPO2 Extra te verkopen.  Dat zou wel kunnen als het kijktijdaandeel groeit en dan wel relevant en interessant voor adverteerders, zo stelt de reclamezendtijdverkoper van de NPO.
 
www.npo.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie