NPO krijgt 19 miljoen euro extra aan belastinggeld
28-08-2020 16:48:00 | Door: David de Jong | hits: 7373 | Tags:

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt 19 miljoen euro aan extra belastinggelden van de Rijksoverheid. Dit hebben de bewindslieden Eric Wiebes (VVD), Wopke Hoekstra(CDA), Wouter Koolmees (D66) en Mona Keijzer (CDA) van respectievelijk Financiën, Economische Zaken en Klimaat, Sociale Zaken en Werkgelenheid in een brief over het steunpakket als gevolg van de coronacrisis, bekendgemaakt. Commerciële omroepen krijgen behoudens de algehele NOW-regelingen geen tegemoetkoming.

Volgens de Mediabegroting van het ministerie van OCW krijgt de NPO in 2020 830,5 miljoen euro overgemaakt. De bewindslieden stellen in hun brief samen met een verklaring van Arie Slob (ChristenUnie) die als minister de mediaportefeuille heeft, dat de 19 miljoen euro is 'ter dekking van de gestegen kosten ten behoeve van de uitvoering van haar publieke taak'. In de optiek van het kabinet stelt dit de publieke omroep in staat om ook in de komende periode die belangrijke rol te spelen. De bewindslieden stellen verder dat de landelijke publieke omroep een essentiële rol erin speelt om in de coronatijd onafhankelijke, betrouwbare en toegankelijke informatie te verkrijgen. De NPO wordt overigens met haar berichtgeving regelmatig bekritiseerd aangaande haar objectiviteit en onafhankelijkheid, met name als het gaat om de NOS en het NOS Journaal.

Extra kosten

Tegelijk stellen de bewindslieden dat de maatregelen ter bestrijding van de crisis voor de publieke omroep veel impact gehadhebben en dat het tot onvermijdelijke extra kosten heeft geleid. Ook voor de NPO zijn evenementen weggevallen, maar aan contractuele verplichtingen moesten worden voldaan en vrijgevallen tijdblokken moesten worden gevuld. Programma's konden niet worden afgemaakt, waarvoor andere programmering moest worden ontwikkeld. Vanwege de 1,5-meter beperkingen waren aanpassingen nodig in studio's, draaischema's en de inzet van mensen. Een deel van de kosten heeft de NPO zelf opgevangen door onder meer een beroep te doen op de reserves.

Arie Slob meldde ook dat de NPO extra programma's heeft gemaakt rondom de coronacrisis, zoals Frontberichten en het Ouderenjournaal. Andere programma's zijn voortgezet tijdens de zomer, zoals Op1 en Goedemorgen Nederland. Evenementen zoals het Prinsengrachtconcert zijn in aangepaste vorm uitgezonden. 

Een woordvoerder van de NPO zegt desgevraagd namens de NPO Raad van Bestuur: "Als gevolg van de coronacrisis hebben we als Nederlandse Publieke Omroep veel extra kosten gemaakt om te kunnen voorzien in een uitgebreide nieuwsvoorziening en extra programmering. Het budget dat was bestemd voor het najaar, is als gevolg daarvandeels gebruikt in het voorjaar. Ook is de productie van sommige programma’s, zoals drama, duurder geworden als gevolg van de coronamaatregelen. Het ministerie van OCW heeft ons gevraagd hoeveel schade we ondervonden van de crisis en heeft inmiddels besloten ons te ondersteunen. Een deel van de kosten kunnen we nu opvangen dankzij deze bijdrage van het kabinet. Een ander deel zullen we opvangen door het inzetten van onze reserves; we kunnen nog niet zeggen om welk bedrag dat precies gaat. Het geld wordt in ieder geval puur gebruikt om de programmering van de NPO in stand te houden, de klappen van de huidige coronacrisis op te vangen en zodoende de kijkers en luisteraars goed te kunnen blijven informeren."

De NPO-woordvoerder ging niet in op de vraag hoeveel geld de NPO concreet aan het ministerie gevraagd heeft en hoeveel de NPO naar schatting aan extra kosten kwijt zal zijn.

De algehele culturele sector krijgt overigens 482 miljoen euro aan extra gelden. Hoe de regering de kosten zal dekken behoudens het maken van extra overheidschulden, is niet bekendgemaakt.

www.npo.nl
www.rijksoverheid.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie