
NPO met 30.000 uur aan verse content
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft als grootste aanbieder van Nederlandse content voor het eerst via een genresysteem zijn programmering bekend gemaakt.
Er wordt daarbij in de kern niet meer via netten geprogrammeerd, maar via de genres journalistiek, sport, documentaire, human interest, cultuur, amusement, kennis & educatie, levensbeschouwing, kinderen en fictie. Daartoe zijn er 6 genremanagers benoemd. Alle programma’s worden daarbij kosteloos via NPO Start aangeboden. Via NPO1, NPO2 en NPO3 worden nagenoeg alle programma’s als eerste uitgezonden.
De NPO wacht nog op een beslissing van staatssecretaris Gunay Uslu (D66) die moet bepalen over NPO Start voortaan exclusieve programma’s mag aanbieden zonder lineaire uitzending en dat NPO Start voortaan eerder dan lineaire uitzending programma’s mag aanbieden. De toestemming hiervoor wordt in september/oktober verwacht. De NPO heeft hier al enigszins op voorgesorteerd in zijn plannen met onder meer exclusieve content voor NPO Start.
NPO1 zal als brede zender een vernieuwingsslag tegemoet gaan en NPO2 zal zich blijven richten op verdieping, verbeelding en cultuur terwijl NPO3 als kraamkamer van de NPO wordt uitgebouwd.
Zowel Frederieke Leeflang (voorzitter Raad van Bestuur van de NPO) als Frans Klein (directeur video bij de NPO) benadrukten de missie van de NPO om het platform te zijn waar betrouwbaarheid en onafhankelijkheid tot de kern behoort. Frans klein benadrukte dat op basis van feiten de NPO informatie wil brengen op basis waarvan men een mening kan vorme en de NPO moet volgens hem het platform zijn waar men elkaar beter kan kennen en beter begrijpen. Frans Klein: “Opinievorming en het debat mogen immers niet verstikken. Bovendien: stikstof is er al meer dan genoeg.”
De NPO programmeert 30.000 uren aan verse videocontent via 1250 titels. In totaal heeft de NPO op jaarbasis (2021) een budget van 668,7 miljoen beschikbaar voor diens videotak.
Programma’s als Kassa, Radar en Opsporing Verzocht verhuizen naar NPO2. Opvallend zijn op NPO1 dramaseries als De Stamhouder (over Tweede Wereldoorlog) en Rampvlucht (over de Bijlmerramp waarbij ook een documentaire op NPO2, een podcast en online content verschijnt). Ook het tweeluik Ankie over de aanslag tijdens de Olympische Spelen van 1972 in Munchen is opvallend. Er komen ook nog twee nog nader bekend te maken grote amusementsprogramma’s die een groot publiek moeten aanspreken waaronder lastiger te bereiken groepen.
NPO2 zal het programma Breuklijnen met Sinan Can maken over beruchte wijken van Europa, terwijl op NPO3 Poldermocro’s te zien is over Marokkanen en hun identiteitscrisis.
Op het vlak van journalistiek komt de NPO met Ponter Checkt om nieuws- en andere uitingen te checken, het NPO Start programma #Ophef. Verder besteedt de NPO aandacht aan mantelzorg in Kanaal Sociaal, de couveuseafdeling in een ziekenhuis in Handen aan de Couveuse en reddingswerk in Redders op Zee.
De NPO heeft hoge verwachtingen van De Nieuwe Vermeer waar creatievelingen de kans krijgen zes vermiste werken van Johannes Vermeer te maken. Het programma De Bodyguard waarbij kandidaten tegen elkaar strijden in een zwaar trainingsprogramma, heeft de NPO in de belangstelling gezet, net als een avontuurlijk spelprogramma De Invasie van België.
Via het programma Langs de Kust gaat Huub Stapel de geschiedenis van de Nederlandse kust na. Verder programmeert de NPO de thrillerserie Het Gouden Uur over een terroristsche aanslag. De NPO continueert verder bekende titels als Goedemorgen Nederland, Nieuwsuur, Op1, De Avondshow met Arjen Lubach, Wie is de Mol, De Kist, Flikken Rotterdam, Oogappels en Boeddha in de Polder. De NPO besteedde beperkt aandacht aan het WK Voetbal van november 2022 en benadrukte daarbij vooral een programma van Danny Ghosen over de arbeidsomstandigheden en slachtoffers van de bouw van de stadia in Qatar.
www.npo.nl
www.npostart.nl
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie