NPO met NPO Start Plus op ramkoers met minister Arie Slob
22-08-2019 21:51:00 | Door: David de Jong | hits: 2515 | Tags:

De NPO ligt met NPO Start Plus op ramkoers met Arie Slob, de minister van OCW. De NPO doet dit door enkele weken voor een kamerdebat de betaalde dienst van de publieke omroep dusdanig te positioneren alsof het een onmisbare dienst is die moet worden uitgebouwd, terwijl de minister de taakstelling daarvan wil beperken.

Mezen Dannawi, manager NPO Start (Plus) schrijft in een blog op de site van de NPO: "We gaan, voor kijkers die dat willen, het aanbod verder personaliseren en nog beter afstemmen op de persoonlijke voorkeuren. We hopen daar in het najaar de eerste resultaten van te kunnen laten zien. We willen vervolgens in het voorjaar NPO Start Plus omdopen tot NPO Plus, om voor onze kijkers nog beter het onderscheid met NPO Start aan te geven."

Ook geeft de manager namens de NPO een vingerwijzing naar de minister: "NPO Start Plus voorziet in een behoefte bij onze kijkers, zoals de minister destijds inzag bij zijn goedkeuring. NPO Start Plus is hiermee duidelijk een onmisbaar onderdeel geworden van NPO."

De vingerwijzing is onterecht aangezien het staatssecretaris Sander Dekker van de VVD was die dienst goedkeurde en niet minister Arie Slob ten tijde van een vorig kabinet.

Opvallend is dat de verantwoordelijk NPO Raad van Bestuur, bestaande uit Shula Rijxman, Paul Doop en oud PvdA-politicus Martijn van Dam hier zelf niet over communiceren. Voorzitter Shula Rijxman had eerder aangegeven het gevecht aan te gaan met de Christenunie-minister; dit doet de NPO-voorzitter aldus via een manager. De plannen van de minister bestaan uit bezuinigingen, afschaffen van reclame online en op televisie tot 20 uur. Een beperkte taakopdracht van NPO Start Plus is daarbij eveneens aangekondigd.

Minister Arie Slob schreef in zijn visiebrief over NPO Start Plus: "Een dergelijke betaalde on demand dienst schuurt met het publieke karakter van de publieke omroep. Het komt soms voor dat programma's die zijn gemaakt met publiek geld eerder te zien zijn voor betalende gebruikers. Daar wil het kabinet een einde aan maken. Tegelijk kost het geld om bepaalde programmarechten langer dan de wettelijk verplichte zeven dagen af te kopen. Het kabinet wil NPO Start Plus daarom aan striktere voorwaarden onderwerpen, zodat de dienst zich enkel toelegt op het langer beschikbaar houden van programma's tegen zodat de dienst zich enkel toelegt op het langer beschikbaar houden van programma's tegen een kostendekkend tarief. Bovendien zou het kabinet het wenselijk vinden dat meer wordt samengewerkt door Nederlandse mediapartijen om Nederlandse content gezamenlijk aan te bieden. Dat kan een separate betaalde dienst overbodig maken."

Daarmee zijn de uitgangspunten van de NPO totaal anders dan die van de minister, waarmee de NPO en de minister met elkaar op ramkoers zitten. De minister schreef in zijn visiebrief verder dat als het gaat om gewenste publiek-private samenwerkingen dat als de partijen er niet uitkomen, het kabinet zelf een knoop zal doorhakken.

De lobby vanuit de NPO is aan het einde van de zomervakantieperiode begonnen ten behoeve van het op 11 september 2019 te houden debat tussen de Tweede Kamer en de minister over de toekomst van de NPO. De NPO maakte ook - voor het eerst - bekend dat NPO Start Plus 250.000 betalende abonnees telt. Commerciële partijen hebben zich in de loop der jaren beklaagd over de commerciële wijze waarop de NPO zich positioneert met een dienst als NPO Start Plus.

www.rijksoverheid.nl
www.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie