"NPO op tv tot 20 uur en online reclamevrij, derde net regiokanaal"
05-06-2019 17:39:00 | Door: David de Jong | hits: 3535 | Tags:

Als het aan de regeringscoalitie ligt, wordt de NPO op televisie tot 20:00 uur en online volledig reclamevrij en zal NPO 3 een regionaal kanaal worden. Dit melden de NOS, RTL Nieuws en de Telegraaf op basis van bronnen in politiek Den Haag. De minister van Media, Arie Slob (ChristenUnie) is bezig met de uitwerking van de toekomstplannen voor de publieke omroepsector.

Met het verdwijnen van reclamezendtijd overdag en in de vroege avond bij de NPO op televisie en het volledig schrappen van online reclame (NPO Start), wordt de NPO minder afhankelijk van de reclame-inkomsten. NPO 3, dat een regiozender zou worden, richt zich nu vooral op jongeren, met overdag zendtijd voor Zappelin en Zapp. Volgens de uitgelekte plannen behelzen de plannen ook een intensieve samenwerking tussen de NTR en NOS die leidt tot een hernieuwde fusie. Tot 1995 was de voorloper van de NTR nog onderdeel van de NOS.

Volgens de plannen die de NOS tot haar beschikking heeft, omroepverenigingen voor hun financiering minder afhankelijk worden van leden. Een ondergrens van 50.000 leden blijft wel bestaan. Het derde kanaal zou opgedeeld worden in 13 regiovensters met de regionale omroep, aangevuld met landelijke uitzendingen. Hoe dit er precies uit zal zien, is niet duidelijk. Of en hoe de regionale zenders daarnaast hun eigen kanaal behouden, is onduidelijk. Wat de plannen voor de radiozenders betekenen, is eveneens onduidelijk. Binnen Hilversum wordt gepleit voor een FM-net voor het beter presterende en op oudere luisteraars richtende Radio 5 nu 3FM als jongerenzender al enige jaren kampt met dramatische luistercijfers.

STER, dat de reclamezendtijd verkoopt van de NPO, had vorig jaar te maken met een omzet van 179 miljoen en behaalde daarmee een opbrengst van bijna 10 procent minder dan ze zelf begrootte. Dit terwijl de reclametelevisiemarkt juist steeg. STER pleit voor behoudt van haar rol in het publieke omroepdomein, gesteund door onder andere PMA, VNO, BVA en VNO-NCW.

Het schrappen van reclame tot 20:00uur en online zou 60 miljoen euro kosten waarbij 40 miljoen euro vanuit de regering wordt vergoed. Dit betekent dat de NPO ofwel moet bezuinigen ofwel inkomsten van elders moet halen, ook al wordt NPO 3 anders ingevuld. De Mediabegroting 2019 bevat nu 971,7 miljoen euro waarbij minister Slob uitgaat van 149,9 miljoen aan STER-inkomsten. 740,2 miljoen euro is daarbij aan de NPO toebedeeld en 148,6 miljoen aan de regionale omroepen. Het is onbekend wanneer minister Slob met de definitieve plannen naar buiten zal komen.

Die zal op zijn minst de steun moeten hebben van de coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66, aangevuld met politieke partijen om in de Eerste Kamer tot een meerderheid te komen voor de noodzakelijke wetswijzigingen.

In Frankrijk schrapte de publieke zenders van France Televisions met een regeringsmaatregel reclame tussen 20:00 uur en 6:00 uur. Bij de NPO zal het juist overdag worden geschrapt. In Frankrijk werd het verlies van 450 miljoen euro voor France Televisions gefinancierd door 3 procent belasting op commerciele televisiereclame in te voeren en een extra omzetbelasting van 0,9 procent voor operators van internet en telefonie in te voeren.

www.npo.nl
www.rijksoverheid.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie