NPO start NPO Partnerships en zakelijk beleid als derde commerciële afdeling
11-02-2021 16:31:00 | Door: David de Jong | hits: 2043 | Tags:

De Nederlandse Publieke Omroep start een commerciële afdeling die zich bezig zal houden met strategische bestaande en aankomende samenwerkingen. Deze afdeling komt naast de twee bestaande organisatieonderdelen die zich met de commerciële exploitatie van NPO-content bezig houden en staat los van de STER die de reclame-exploitatie van de NPO-zendtijd verzorgt.

De afdeling distributie tracht omzet te genereren uit de distributie van de NPO-zenders en de afdeling NPO Dutch Core exploiteert de programmarechten van NPO-content ten behoeve van onder meer video on demand en SVOD. De NPO-afdeling Partnerships en zakelijk beleid komt daarbij en moet volgens de NPO integraal kijken naar het zakelijk beleid. De NPO kent overeenkomsten met commerciële partijen als VodafoneZiggo, KPN en de verenigde tv-producenten zoals NCP en NAPA.

In 2019 behaalde de NPO in totaal 57,3 miljoen euro aan omzet door commerciële exploitatie van de vooral met belastingmiddelen gefinancierde content. Daarvan is 41,7 miljoen euro afkomstig van distributeurs als KPN, VodafoneZiggo en anderen. 1,8 miljoen genereert het aan rechten en nog eens 13,8 miljoen euro uit dienstverlening aan andere publieke (regionale) omroepen, NPO Plus. Ook het CoBo-fonds doet aan commerciële exploitatie door de exploitatie van NPO-zenders in België en Duitsland. Daarnaast doen individuele omroeporganisaties ook aan eigen commerciële exploitatie van hun programma's en programmabladen.

De bedoeling is dat de afdeling NPO Partnerships en zakelijk beleid ook samenwerkingen met andere publieke organisaties en de culturele sector zal onderhouden en initiëren. Joost Baak is door de Raad van Bestuur van de NPO aangesteld als manager van deze afdeling en werkt sinds 2007 voor de NPO in wisselende rollen, is ook bestuurder van NPO Dutch Core, en was tot voor kort manager Business.

Joost Baak: “Onze zakelijke strategie richt zich uiteraard op het belang van onze kijkers en luisteraars en onze wettelijke taak maar ik geloof dat er grote uitdagingen zijn die we delen met onze partners. Hoe blijf je als publieke organisatie zichtbaar en toegankelijk in een toekomst die mogelijk wordt gedomineerd door Big Tech-platforms? Het zijn voorbeelden van uitdagingen die we delen met andere organisaties. De afdeling wil op deze vlakken de samenwerking opzoeken en vormgeven. Het doel is tweeledig; de samenwerking versterken, maar ook eerste stappen zetten richting mogelijke andere partners, zoals bepaalde publieke organisaties. Samen kijken we hoe elkaar verder kunnen brengen."

www.npo.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie