NPO start lobbysite over de maatschappelijke waarde
12-06-2020 17:03:47 | Door: David de Jong | hits: 1620 | Tags:

De Nederlandse Publieke Omroep is begonnen met een lobbywebsite om de effecten en de maatschappelijke waarde van haar programma's te onderstrepen. Met de lobbysite wijst de NPO ook op het belang van het blijven ontvangen van afdoende belastinggelden.

De mediabegroting omvat meer dan 1 miljoen euro die aan publieke media wordt besteedt. De NPO ontvangt daar volgens de Mediabrief 2020 dit jaar het meeste van: meer dan 830 miljoen euro.

De NPO benadrukt dat ze in haar eigen optiek een belangrijke rol speelt als brenger van verbinding en brenger van nieuws, achtergronden en ontspanning. Daarbij benadrukt de NPO ook haar maatschappelijke waarde bij cultuur, educatie en innovatie.

Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO: "De afgelopen periode heeft laten zien wat de kracht is van een sterke en brede publieke omroep, die al zijn kanalen en platforms heeft kunnen inzetten om Nederland te verbinden. We realiseren ons dat de wereld in het post-coronatijdperk zal veranderen, maar de functie en betekenis van de publieke omroep zal er niet minder om worden. Het zou daarom goed zijn om ook dán als publieke omroep deze betekenisvolle rol te blijven vervullen - en we vragen de politiek om ons hierin te steunen."

De NPO en diens programma's liggen regelmatig onder vuur als het gaat om onafhankelijkheid en politieke gekleurdheid van uitzendingen. Ook de rol die de NPO speelt bij bepaalde maatschappelijke debatten en vooringenomenheid spelen daarbij een rol.

De NOS en NTR worden geacht een onafhankelijke rol in te nemen, maar doen dit niet altijd. Dit bleek onlangs nog bij de discussie over hoe de NOS met diversiteit omgaat. Ook het algemene principe van feitencheck, hoor en wederhoor wordt niet altijd gehanteerd in NPO-producties, zo bleek ook onlangs nog in een reportage over de introductie van de taser en hoe structureel over geweld tegen de politie wordt gerapporteerd.

www.npo.nl/effect

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie