NPO start met proef regiovensters op NPO2
25-03-2019 17:06:00 | Door: David de Jong | hits: 2928 | Tags:

De NPO start per 1 april 2019 met een proef waarbij in Zuid-Holland Zuid, Fryslan en Groningen op NPO2 na het NOS-Journaal om 18 uur, een 5 minuten durend regiojournaal te zien is van de regionale zenders.

TV Rijnmond, Omrop Fryslân en Omroep Gelderland zullen elk een specifiek voor NPO2 gemaakt nieuwsbulletin maken dat alleen in de eigen regio via NPO2 te zien zal zijn. Na afloop van de proef worden de nieuwsvensters geëvalueerd en wordt de mening van het publiek gevraagd.

De proef zal alleen te zien zijn voor kijkers in Zuid-Holland Zuid, Gelderland en Fryslân die via Ziggo, KabelNoord of CAI Harderwijk kijken. Alle andere NPO2 kijkers krijgen op dat moment een samenvatting van het nieuws van de regionale zenders te zien. Het NOS-Journaal zal tijdens de proef zowel via NPO1 als NPO2 te zien zijn.

De proef is een gevolg van een voornemen in het regeerakkoord van de huidige regering. KPN en andere providers doen niet mee met de proef. KPN zou mogelijk bij een officiële introductie van regiovensters aanhaken als het technisch klaar is hiervoor. In feite zou KPN daartoe 13 extra NPO2-versies moeten uitzenden in haar gehele verzorgingsgebied. Uitzending via de digitale ether (DVB-T2) is technisch wel mogelijk maar wordt tijdens de proef niet gedaan. De NPO is zelf licentiehouder van de frequenties in de digitale ether. Ook zijn de uitzendingen niet on demand of op internet te bekijken, maar alleen lineair via de kabel in de drie geselecteerde gebieden.

Op dit moment is niet voorzien dat er regionale reclame bij de proef wordt uitgezonden. Gerard Schuiteman, directeur van de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO) denkt dat er op een later moment mogelijk wel ruimte voor kan komen. Nu zal alleen de Ster landelijke reclamezendtijd rondom het blok verkopen. De regionale omroepen hopen op een later moment meer zendtijd te verkrijgen op een landelijk NPO-kanaal op meerdere momenten per dag.

In andere Europese landen zijn regionale vensters op de landelijke publieke zenders - vaker op een dag - de gewoonste zaak. In onder andere het Verenigd Koninkrijk (BBC One), Frankrijk (France 3), Italië (Rai 3), Spanje (TVE La 1) en Zweden (SVT1) is dit het geval.

www.stichtingrpo.nl
www.npo2.nl
www.omroepgelderland.nl
www.omroepfryslan.nl
www.rijnmond.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie