
NPO viert 70 jaar televisie
Van vrijdag 1 tot en met maandag 4 oktober 2021 zendt de NPO op al zijn televisienetten, NPO Start en onlinekanalen speciale programma’s uit in het kader van 70 jaar Nederlandse televisie. Naast 70 uur aan verse programma's is ook een schat aan de beste programma's van de afgelopen 70 jaar te zien.
Op 2 oktober 1951 werd door de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) de eerste officiële Nederlandse televisie-uitzending vanuit Bussum uitgezonden.De NTS werd door AVRO, KRO, NCRV en VARA opgericht en is de voorloper van wat later de NPO (2009), NOS (1969), NTR (1995, 2010) en het facilitaire gedeelte dat nu onderdeel is van Redbee Media en NEP The Netherlands.
Speciale programma's
Van vrijdag 1 tot en met maandag 4 oktober zijn 70 uur aan uiteenlopende nieuwe programma's rond het thema 70 jaar Nederlandse televisie te zien. Zo sprak tv-chroniqueur Han Peekel een groot aantal televisiemakers voor 70 Jaar TV: Je Beste Vriend (Omroep MAX): een ode aan 70 jaar vriendschap tussen de kijker en de televisie, een gewaardeerde huisgenoot. Een serie waarin de passie voor het medium naar voren komt. Elke aflevering heeft een ander thema: tv als trooster, onruststoker, verhalenverteller en nar.
In 70 jaar breaking news (NOS) wordt de ontwikkeling van breaking news geschetst, van watersnood (1953) tot watersnood (2021). Presentatoren, verslaggevers en cameramensen die de plotselinge grote nieuwsgebeurtenissen bij de mensen thuis brachten onder wie Philip Freriks, Pia Dijkstra, Jeroen Pauw, Gijs Wanders, Jan van Loenen en Malou Petter vertellen hoe dat in zn werk ging. De presentatie is in handen van Winfried Baijens.
In 70 jaar Kunst en Cultuur op televisie (NTR) vieren Öcan Akyol en Dieuwertje Blok een feestje met een hoog o ja gehalte. Samen met gasten als Adriaan van Dis, Hanneke Groenteman, Sanne Wallis de Vries, Jan Six, Wieteke van Zeil, Abdelkader Benali, Eric Corton, Tania Kross, Susan Smit, Barrie Stevens, Ralph Keuning en Ad Visser blikken Dieuwertje en Eus bijna 3 uur lang terug op 70 jaar kunst op tv.
In 70 jaar TV: persoonlijke verhalen (KRO-NCRV) maakt Anita Witzier, vanuit het oog van de kijker, een reis door het verleden van de Nederlandse televisie. Ze bezoekt mensen voor wie een bepaald tv-programma of fragment veel heeft betekend en soms zelfs bepalend is geweest voor hun verdere leven. Zo spreekt Anita met de jonge Mart en zijn moeder. Door het zien van het eerste seizoen van Hij is een Zij besefte Mart dat hij zelf ook transgender is. En met Robert ten Brink heeft Anita een gesprek over de impact van liefdesprogrammas.
Sinan Can en Nicolaas Veul gaan in Vreemder dan fictie (VPRO) -een rondgang door 70 jaar tv-documentaire- in gesprek over de veelzijdigheid van de Nederlandse documentaire.
Ze praten met grootmeesters die het landschap hebben veranderd: Heddy Honigmann, Cherry Duyns, Michiel van Erp, Gulsah Dogan, Tom Fassaert, Esther Gould en Sarah Sylbing.
In het spelprogramma Je zou het moeten weten (AVROTROS) neemt Harm Edens de kijker mee terug in onze televisiegeschiedenis en staat daarmee garant voor herkenning, verbazing en humor.
70 jaar televisie betekent ook 70 jaar sport op tv. In Wat ging er door je heen? (NOS) wordt ingezoomd op het bij sportprestaties onmisbare interview; hoe zich dat in de loop der jaren ontwikkeld heeft. Van de strak in het pak gestoken reporters met een pijp in de mond die door de sporters nog met mijnheer en u werden aangesproken tot een voetballer die bij de interviewer op schoot kruipt. Van de atleet die verguld is met elke vorm van aandacht tot jaren later het gevecht om een quoteje van een sporter met zonnebril en koptelefoon in de mixed zone.
www.npo.nl
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie